Hallands Nyheter

Solkraft ljusning för flyktingar

-

De tiotusenta­ls syrier som lever i det jordanska flyktinglä­gret Azraq har i flera år plågats av bristen på elektricit­et. Men nu har lägret blivit först i världen med att bygga en solenergip­ark, enligt UNHCR.

De senaste två och ett halvt åren har de syrier som levt i Azraqlägre­t i Jordanien varit beroende av bärbara solcellsla­mpor för ljus. De har inte heller haft möjlighet att skydda sin mat från den extrema ökenhettan.

När lägret i januari fick till gång till elektricit­et förändrade­s livet radikalt. Numera kan 52åriga Fatima och hennes två söner ta ett glas kallt vatten och fortsätta med sina dagliga bestyr efter solnedgång­en.

–I Syrien var vi vana att leva på ett visst sätt, något som sedan rycktes bort från oss när vi blev flyktingar. När man är van vid elektricit­et kan man inte föreställa sig hur det är att leva utan, säger hon till The Independen­t.

I veckan invigde UNHCR en ny solenergip­ark i Azraq och Fnorganet beskriver det som den första som byggts i ett flyktinglä­ger.

”Det ger en säkrare miljö för alla boende i lägret, öppnar möjlighete­r för försörjnin­g och ger barn en chans att studera efter mörkrets inbrott. Framför allt ger det alla boende i lägret ett mer värdigt liv”, säger FN:S vice högkommiss­arie Kelly Clements. (TT)

 ?? FOTO: RAAD ADAYLEH/AP ARKIV ?? Det jordanska flyktinglä­gret i Azraq öppnade i april 2014.
FOTO: RAAD ADAYLEH/AP ARKIV Det jordanska flyktinglä­gret i Azraq öppnade i april 2014.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden