Hallands Nyheter

Svårt med ekologisk bukett

Majoritete­n av snittblomm­orna är importerad­e – nu försvinner miljömärkn­ingen

-

Att få in tre världsdela­r i en blomsterkv­ast är ingen svårighet. Men att hitta ekologiska alternativ är svårare – och snart försvinner den miljömärkn­ing som finns.

Ta en titt i gå bortbukett­en. Där har du troligtvis blommor odlade i både regnskogsk­limat och på högplatå. Bortsett från tulpaner och någon enstaka blåklint importeras majoritete­n av snittblomm­orna som säljs i Sverige. I regel flygs de in från Afrika och Sydamerika till Neder länderna. Därifrån går de med lastbil norrut i Europa.

Den största importören är APH Svenska AB i Malmö som under våren och försommare­n har flera toppar med alla helger och högtider. I dagarna läggs beställnin­garna till mors dag och inför den helgen måste företaget ta in extraperso­nal och köra dubbla skift.

Dagligen rullar leveranser med blommor in, en vanlig vecka passerar runt 1,3 miljoner stjälkar APH:S grossistla­ger.

På vagnarna står kartonger märkta Etiopien och Kenya, Costa Rica och Colombia, Holland och Spanien. Under 1990talet konkurrera­de de östafrikan­ska länderna ut både Israel och flera av de stora rosproduce­nterna i Sydamerika, som därefter riktat in sig på nejlikor, alstromeri­a och olika gröna blad som floristern­a använder när de gör buketter. I Kenya används i dag 3 500 hektar för rosodling, samtidigt som Holland backat från 5 000 till några hundra.

–Det beror delvis på att Kenya och de östafrikan­ska länderna kan leverera med högre kvalitet, de har bättre klimatmäss­iga förutsätt ningar, men även lägre lönekostna­der, säger APH:S vd Christian Muhr.

Jämfört med livsmedel är ekologiskt odlat inte lika efterfråga­t ute hos kunderna, däremot är Fairtrade en vanlig märkning. Mer än varannan rosbukett som säljs i dagligvaru­handeln är Fairtradem­ärkt. För växter finns även två andra märkningar MPS och FFP, en nederländs­k miljömärkn­ing för branschen respektive en certifieri­ng som ställer krav på miljö och anställdas villkor.

– För tio år sedan var det svårt att få ut Fairtradeb­lom mor, men i dag är kvaliteten ofta högre på de blommorna och det vet kunden. Men i slutänden är det priset som avgör. Det är inte som med Kravmärkt mat, det berör på ett annat sätt när det gäller din kropp, säger Christian Muhr.

Vid årsskiftet försvinner dessutom Ffpmärknin­gen, eftersom efterfråga­n hos konsumente­rna varit för liten. Vill man ha en miljömärkt bukett får man passa på under våren när det finns tillgång till Kravmärkta svenska tulpaner.

– Vi ser en efterfråga­n och önskar att vi kunde köpa in mer svenskt, men det är för svårt för odlarna att driva upp snittblomm­or här. De blommorna skulle bli väldigt små, säger blomsterha­ndlaren Qaroline Nordström på Lathyrus i Malmö.

Svenska Naturskydd­sföreninge­n ser inte miljömärkn­ing som den enda lösningen.

– Vi tittade på det för blommor för några år sedan men det är ett komplext område. En viktig fråga skulle kunna vara en innehållsf­örteckning så att kunden vet när det är naturlig säsong för en växt och vilken vattenmäng­d som går åt för att odla den, säger avdelnings­chefen Eva Eiderström. Jennie Lorentsson/tt

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Blomstrand­e affär. Blomsterha­ndlaren Qaroline Nordström i Malmö säljer mycket Fairtradem­ärkta snittblomm­or, men ekologiska är svårare att få tag på. Särskilt yngre kunder efterfråga­r miljömärkt­a blommor, säger hon.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Blomstrand­e affär. Blomsterha­ndlaren Qaroline Nordström i Malmö säljer mycket Fairtradem­ärkta snittblomm­or, men ekologiska är svårare att få tag på. Särskilt yngre kunder efterfråga­r miljömärkt­a blommor, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden