Hallands Nyheter

Har gult plötsligt blivit fult?

- VIKTOR ANDERSSON viktor.andersson@hn.se

Falkenberg går mot sin ”fulaste” säsong någonsin. Laget har redan dragit på sig tjugo varningar samt smått osannolika fem röda kort.

– Vi vill vara ett aggressivt lag och vi är ett kämpagäng men detta har jag inte varit med om under hela min karriär, säger FF:S tränare Hasse Eklund.

Falkenberg brukade vara det snälla laget. De har prenumerer­at på höga placeringa­r i fair play-ligan. 2014 blev de tvåa och 2013 vann de. 2015 fick de inte ett enda rött kort. Då var Falkenberg för snälla. Nu är läget tvärtom.

– Det är en väldigt ojämn domarnivå och spelarna har svårt att hitta ett läge som gäller, säger Eklund.

– Jag har varit med inom elitfotbol­len i 30 år och har aldrig varit med om något som detta, spelarna och domarna harmoniser­ar inte.

EFTER TVÅ NYA röda kort i matchen mot Öis är FFF nu uppe i fem röda totalt, på åtta matcher. Det är lika många som laget har haft på de fem senaste säsongerna.

Även antalet varningar har ökat för FF. Visserlige­n fick de 53 stycken gula kort mot sig förra säsongen men 2015 var de bara 38 och 2014 ännu färre, endast 33.

– Vi har pratat lite om det i på dagens träning, vi behöver bli lite mer försiktiga och taktiska när vi redan har en varning och så får vi försöka slipa bort onödiga varningar för snack och gester. Kan de ha att göra med att ni inte hunnit anpassa er till domarnivån i superettan?

– Nej alltså, vi har väldigt många spelare nya spelare i år som inte kommer från allsvensk nivå. Snarare skulle det kunna vara så att domarna i Superettan så gärna vill uppåt i karriären att de ska visa sig på styva linan och därför vill efterlikna reglerna på ett överdrivet sätt.

När lagkaptene­n David Svensson fick se rött var han den femte Ff-spelare att bli utvisad i år.

Även han är besviken på domarnivån i årets superetta.

– En del av korten i år har varit korrekta men överlag tycker jag de är väldigt snabba upp med korten. Dessutom är det svårt att få till en dialog med dem.

– Man märker att detta är ett snäpp ner och man märker skillnaden mellan en ny och gammal domare, många oerfarna domare skyddar sig med kortet, fortsätter David Svensson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden