Hallands Nyheter

Svenskt tålamod ska knäcka Finland

- ANDERS WALLIN TT

”Finland vill att motståndar­na ska tappa tålamodet”

ANTON STRÅLMAN

Tre Kronors Anton Strålman varnar för Finland. Och lyfter fram tre avgörande detaljer till Vm-semifinale­n: noggrannhe­t, tålamod och presspel. – De kommer bli en svår nöt att knäcka, säger han.

Tågbiljett­en till franska huvudstade­n Paris blev till slut en tur och retur, och vid lunchtid i går tog Tre Kronors Vm-trupp först bussen till Gare du Nord för att sedan njuta av en förstklass­ig-färd tillbaka till Köln.

Redan på i dag, klockan 19.15, är det dags för semifinale­n mot grannlande­t Finland.

– JA, DET ska bli jättekul. Det var lite halvtyst där ute, tycker jag. Det var svårt att få den här kvartsfina­lskänslan i ett VM, men jag tycker att vi skapade bra energi genom vårt jobb och vår aggressivi­tet, säger Anton Strålman och refererar till mötet med Schweiz.

– Vi har gjort bra stunder i alla matcher men nu tycker jag att vi över 60 minuter jobbade ner dem. Det var oflyt vid deras mål där, sedan kom ”Henke” (Henrik Lundqvist) med några bra räddningar. Överlag tycker jag vi hade ganska bra kontroll på det.

STRÅLMAN KALLAR 3–1 mot Schweiz för en ”riktigt laginsats”. Han gillade att backarnas avstånd i mittzonen resulterad­e i många spelvändni­ngar, samt forwards hemjobb och presspel. Det är detaljer som han även vill se i Tre Kronors spel mot Finland.

– De har ett bra lag. Jag tycker inte att man ska titta på de tre första matcherna som de spelade, utan det handlar om vad de har gjort i slutet. De har spelat en väldigt tajt hockey, bra defensivt. Precis som när vi mötte dem i Tjeckien. Vi vet hur de spelar och kör de det programmet kommer det att bli en svår nöt att knäcka, säger han.

– DET GÄLLER att vi verkligen är noggranna i hur vi hanterar puckarna och är noggranna med linjerna. Alla de här myspassnin­garna i mitten kanske inte är så smarta mot det här laget. Det gäller att vi får ner puckarna djupt och skapar våra lägen genom vårt presspel.

Men främst av allt tror Anton Strålman att Tre Kronors semifinal kommer handla om tålamod.

– Finland vill att motståndar­na ska tappa tålamodet och bli lite uttråkade och göra den där lilla extra passningen som är lite på chans. Det är då det smäller. Det är då de är bra. De vill att man ska göra det, så det gäller att vi har tålamod och lägger puckarna djupt och litar på vårt presspel, som är väldigt bra, säger han.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? BLICKAR FRAMÅT. Anton Strålman och John Klingberg laddar närmast för ett semifinalm­öte med Finland i kväll.
Bild: JOEL MARKLUND BLICKAR FRAMÅT. Anton Strålman och John Klingberg laddar närmast för ett semifinalm­öte med Finland i kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden