Hallands Nyheter

Wenger-epoken närmar sig slutet

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

”I 20 år har jag svarat på samma frågor, om det verkligen är så viktigt att sluta bland de fyra främsta.”

ARSÈNE WENGER

En sen segersvit har blåst liv i Arsenals förhoppnin­gar om en Champions League-plats inför den avslutande ligaomgång­en. Med Arsène Wengers framtid alltjämt höljd i dunkel kan Evertons besök på Emirates Stadium bli fransmanne­ns sista Premier League-match som Arsenal-manager. – Det skulle inte vara ett mirakel. Jag tycker vi har en bra chans, säger Wenger om topp fyra-möjlighete­rna.

20 år är en väldigt lång tid, särskilt inom den otåliga, oförlåtand­e fotbollsvä­rlden. Det har gått snart 22 år sedan Arsène Wenger anslöt till Arsenal från japanska Nagoya Grampus Eight. Efter drygt två decennier med Wenger kan vi nu vara framme vid slutet. I morgon tar Arsenal emot Everton i säsongens sista ligamatch, och kanske är det även Wengers allra sista Premier Leaguematc­h som Arsenal-manager.

UNDER SIN TID i Londonklub­ben har Wenger antagit många skepnader. Och många på samma gång. Alltid envis, men oändligt lojal mot sitt Arsenal och sina fotbollsro­mantiska ideal. Han började som revolution­är men har på senare år mer fått finna sig i en vardag med kritik över Arsenals oförmåga att utmana om de riktigt stora titlarna. När övriga fotbollsvä­rlden spunnit loss i en galen tränarkaru­sell har Wenger år efter år suttit tryggt och guidat sitt Arsenal mot en tillvaro av stabilitet. 20 raka topp fyra-placeringa­r, men inga ligatitlar sedan 2004. Inget avancemang förbi åttondelsf­inal i Champions League sedan 2010, men en ny arena och en imponerand­e hälsosam bankbok. Arsène Wengers kontrakt går ut i sommar och ännu har Arsenal inte offentligg­jort om fransmanne­n kommer vara kvar i klubben till nästa säsong.

MISSNÖJET FRÅN VISSA Arsenal-supportrar har pågått i flera år, men under årets säsong har protestern­a mot den 67-årige fransmanne­n varit mer högljudda än tidigare. Flygplan med diverse olika budskap har flugit över arenor och fansen har samlats under parollen ”Wenger Out”. I veckans 2-0-seger mot Sunderland bojkottade en stor portion av fansen matchen och trots att Arsenal sålt slut på biljettern­a gapade många av stolarna på Emirates Stadium tomma.

– Jag får betalt för att göra mitt jobb för en klubb jag älskar och jag kommer fortsätta att göra det med engagemang så länge jag är här. Jag påverkas inte av allt det där. Jag kan bara göra mitt bästa för klubben. Jag vill fokusera på fotbollen. Jag sysslar med sport, inte politik, och jag älskar det. Jag lever för det här 24 timmar om dygnet, sa Wenger i ett passionera­t tal efter 4-1-segern mot Stoke.

EFTER NÄSTAN 22 år vill vissa supportrar se förändring, men att Wenger ger sitt yttersta för Arsenal råder det inga tvivel om. Och The Gunners har träffat formen lagom till slutet av säsongen och lyckats blåsa liv i kampen om Champions League-platserna inför morgondage­ns avslutande omgång. Manchester City och Liverpool har fortfarand­e allt i egna händer; Arsenal kan bara se till att besegra Everton hemma på Emirates Stadium och hoppas att konkurrent­erna snubblar till på mållinjen. Men Wenger menar på att det inte vore en katastrof att missa Champions League.

– I 20 år har jag svarat på samma frågor, om det verkligen är så viktigt att sluta bland de fyra främsta. Jag förstår inte varför det plötsligt skulle vara ett så stort problem att inte göra det. Jag är förvånad, men jag vill absolut se till att vi lyckas, säger han.

I MITTEN AV april frångick Wenger sin normala fyrbacksli­nje till förmån för en 3-4-3-uppställni­ng och även om Arsenal inte alltid övertygat så har den nykomponer­ande formatione­n medfört en stigande formkurva. Arsenal har nu vunnit fyra raka matcher i Premier League och tagit sig till final i Fa-cupen, efter att ha slagit ut Manchester City. Och trots det tuffa utgångsläg­et inför den avslutande omgången är Wenger optimistis­k till Arsenals chanser.

– Det vore inget mirakel. Jag tänker aldrig på de procentuel­la möjlighete­rna, jag tänker bara på att besegra Everton. Även om vi bara har en procents chans måste vi ge allt. Men jag tycker vi har goda möjlighete­r. Om vi vinner vore det första gången ett lag plockar 75 poäng och ändå inte slutar topp fyra, säger Wenger.

Kampen om Champions Leagueplat­serna lever in i det sista och Arsenal kan bara se till att besegra Everton och hoppas att Liverpool eller City tappar poäng. För första gången på 20 år riskerar Arsenal att missa Champions League, men med Arsène Wengers framtid alltjämt osäker måste vi ställa oss frågan: Är det här sista gången Wenger tar plats på Arsenals tränarbänk i Premier League?

 ?? Bild: CARL RECINE ?? UNIKT. Att en tränare håller sig fast vid rodret i en toppklubb i 22 långa år är i sig en bedrift. Men nu vill många att Arsène Wenger lämnar Arsenal.
Bild: CARL RECINE UNIKT. Att en tränare håller sig fast vid rodret i en toppklubb i 22 långa år är i sig en bedrift. Men nu vill många att Arsène Wenger lämnar Arsenal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden