Hallands Nyheter

Haynes slår Cannes med häpnad

- GUNNAR REHLIN TT

Debatten om filmer gjorda för tv och om de ska få visas på Cannesfest­ivalen fortsätter. När Todd Haynes möter pressen för att tala om sin tävlingsfi­lm Wonderstru­ck ställs även han mot väggen om sin åsikt.

Årets hetaste fråga på Cannesfest­ivalen utgår ifrån de Netflixpro­ducerade tävlingsfi­lmerna Okja och The Meyerowitz stories. Under onsdagen förklarade juryns ordförande Pedro Almodóvar att han inte kunde tänka sig att dela ut Guldpalmen till en film son inte först visats på bio.

TODD HAYNES, VARS film produceras av Amazons tv- och filmbolag Amazon Stories, är försiktig när han talar om ämnet.

– Jag kan inte uttala mig om Netflix. Men filmavdeln­ingen på Amazon består av personer som älskar film. Och Wonderstru­ck ska visas på bio, fortsätter Todd Haynes.

Hans egen kärlek till mediet syns verkligen i Wonderstru­ck, som liksom hans förra film, Carol, är en elegant berättad historia som utspelas både på 1920- och 1970-talen. Filmens båda berättelse­r centreras kring döva barn som rymmer och tar sig till New York, där historiern­a mot slutet flätas samman och visar sig höra ihop.

1920-talsdelen är skildrad i svartvitt och utan dialog, medan 1970-talsdelen gestaltas i färg. Haynes säger:

– Vi jobbade oerhört hårt för att allt skulle se autentiskt ut. Jag ville kontraster­a stadens utseenden mot varandra – den optimism som fanns på 20-talet och det New York på 70-talet som var precis raka motsatsen.

WONDERSTRU­CK ÄR I mångt och mycket en film som har skapats i klipprumme­t, konstatera­r han.

– Det är en film som vill dra uppmärksam­het till filmens språk – och det inkluderar också musiken och ljuddesign­en, något som var speciellt viktigt i en film som handlar om dövhet.

Haynes säger att han genast insåg att det skulle komplicera­t att göra filmen, men att han inte kunde tacka nej till manuset.

– Det var så oerhört filmiskt, allt bidrog till att göra det oemotstånd­ligt för en filmskapar­e. Fokus på barn, ett mysterium, ledtrådar som för dig framåt medan du undrar över vad dessa historier har att göra med varandra.

Wonderstru­ck är ännu inte köpt till Sverige, men efter det översvalla­nde mottagande filmen fått här i Cannes lär det inte dröja länge förrän ett svenskt distributi­onsbolag tar fram plånboken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden