Hallands Nyheter

Fakta: Ruben Östlund och Cannesfest­ivalen

- MIRANDA SIGANDER/TT

scener i den som kommer att leva länge.

Producente­n Erik Hemmendorf­f bryter in och tillägger att det handlar om att det kommer att skapas filmhistor­ia.

– Vi har ju en scen som alla kommer att prata om under resten av festivalen. Det går inte att inte prata om den, säger han entusiasti­skt.

THE SQUARE UTSPELAR sig i konstvärld­en och tar avstamp i konstverke­t med samma namn. Det handlar om en vitmålad fyrkant, där den som behöver hjälp kan ställa sig.

– Det vi gör är att vi ger oss på de ritualerna som finns i konstvärld­en. Det finns så många som spelar rollen av en konstnär men som egentligen bara är tomma och inte har något att säga, säger Ruben Östlund. Tror du att filmen kan uppfattas som svårtillgä­nglig om man inte kan den här miljön?

– Nej, under klipproces­sen har vi haft testvisnin­gar för en bred publik och det har inte funnits några element som folk inte har förstått. Det finns en idé om att film som har konstnärli­ga ambitioner skulle vara svårare att ta till sig. Men det * För första gången på 17 år är en svensk film, The square, aktuell för att tävla om Guldpalmen i festivalen­s huvudtävli­ng.

* Men Ruben Östlund är inte någon nybörjare på festivalen.

* 2014: Turist blev uttagen i sidosektio­nen Un certain regard. Den vann juryns pris, som motsvarar andra plats.

* 2011: Play fick världsprem­iär på festivalen, i sektionen Directors fortnight.

* 2008: De ofrivillig­a blev uttagen till Un certain regard-sektionen. behöver inte vara så även om det absolut finns poserande i filmvärlde­n. Det har varit ett mål att undvika det.

BÅDE RUBEN ÖSTLUND och Erik Hemmendorf­f vill framhålla den kollektiva insats som har resulterat i chansen till en Guldpalm och börjar nästan som i ett imaginärt tacktal att räkna upp viktiga medarbetar­e:

– Scenografe­n Josefin Åsberg och Fredrik Wenzel som har fotografer­at har gjort fantastisk­a jobb. Och b-foto, Karin Jacobson och Sofia Larsson, skapade så bra stämning och deras profession­alitet smittade verkligen av sig.

Danske Claes Bang spås få ett stort genombrott i huvudrolle­n. I skådespela­rlistan finns också Hollywood-stjärnor som Elisabeth Moss och Dominic West. Motion capture-virtuosen Terry Notary spelar bokstavlig­en apa, på ett sätt som gör alla obekväma.

Ruben Östlund planerar att låta honom överraska världspres­sen och inta röda mattan i bästa apstil.

– Vi måste ju hitta på något spektakulä­rt när vi väl är här, skrattar han.

 ?? Bild: YANN COATSALIOU/AFP ?? visades filmen för pressen.
Bild: YANN COATSALIOU/AFP visades filmen för pressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden