Hallands Nyheter

Kämpar för att kvinnors hälsa ska tas på allvar

Vi lever i en ojämlik värld. Därför gör även vården och vetenskape­n skillnad mellan könen. 1,6-miljonerkl­ubben kämpar för att äldre kvinnors hälsa ska vara – minst – lika viktig som mäns.

- Lotta Engelbrekt­son mersmak@gp.se

Alexandra Charles var mitt i livets hektiska fas när hennes mamma blev sjuk. Plötsligt befann hon sig i en situation där hon tvingades ha täta kontakter med vården. Upplevelse­n var inte bara ny för Alexandra Charles, den var också väldigt frustreran­de.

– Det var sorgligt att se hur äldre kvinnor inte blev tagna på allvar och inte möttes av respekt av sjukvården, berättar hon.

Men det som verkligen väckte stridslust­en hos den kända nattklubbs­ägaren var en seminaried­ag på Läkarsälls­kapet, dit hon var inbjuden.

DÄR FÖRELÄSTE, BLAND andra, kardiologe­n och professorn Karin Schenck-gustafsson om hjärt- och kärlsjukdo­mar ur ett genuspersp­ektiv. Alexandra Charles hade svårt att tro sina öron.

– Föredraget handlade om hur kvinnor ofta feldiagnos­ticeras, eftersom deras symptom skiljer sig från männens. Orsaken är att alla studier som gjorts om hjärtsjukd­omar har genomförts på män!

När Alexandra gick hem var hon upprörd och arg. Att forsknings­världen var så här mossig måste gå att göra något åt.

– Jag bjöd in experterna till en ”tjejmiddag” hemma hos mig, där jag hade samlat ett 20-tal starka kvinnor. När de hade blivit lika upprörda som jag bildade vi en förening, säger hon.

NAMNET 1,6-miljonerkl­ubben syftade på antalet kvinnor över 45 år som levde i Sverige 1997. Det var framförall­t deras röster som krävde högre volym, ansåg gruppen.

– Vi fick mycket uppmärksam­het när vi startade och lyckades lyfta frågan om kvinnlig hälsa. Nu har vi blivit väldigt etablerade och tillfrågas ständigt i olika ärenden, säger Alexandra Charles.

Sedan några år tillbaka finns även en systerföre­ning för yngre deltagare, 2,6-miljonerkl­ubben för alla kvinnor under 45 år. Tillsamman­s har föreningen 30 000 medlemmar, varav två tredjedela­r ingår i den ”äldre” gruppen.

– Vi ser oss i första hand som folkoch opinionsbi­ldare, och vi är med och påverkar överallt. Jag tycker att vi har lyckats höja den allmänna kunskapen om kvinnlig hälsa ur ett genuspersp­ektiv, säger Alexandra.

Att vården och forskninge­n ska ta hänsyn till kvinnors och mäns olikheter – och likheter – var den första frågan som föreningen engagerade sig i.

I DAG ARBETAR 1,6-miljonerkl­ubben med alla frågor som rör kvinnors fysiska och psykiska hälsa. Det kan vara allt från att lobba för att flickor ska vaccineras mot livmoderha­lscancer till att fånga upp utrikesföd­da kvinnor och erbjuda dem en livsstilsk­urs med fokus på hälsa och integratio­n.

Men gruppen har också, oväntat, engagerat sig i förebyggan­det av prostataca­ncer som väl ändå måste ses som en specifikt manlig sjukdom.

– 70 procent av alla kvinnor lever tillsamman­s med en man, och om männen mår bra blir också kvinnorna glada, konstatera­r Alexandra Charles.

1,6 OCH 2,6-miljonerkl­ubben är en ideell organisati­on, men med ett profession­ellt innehåll. Bland annat har man en rad medicinska experter knutna till sig, som granskar allt som föreningen går ut med. Dessutom ger organisati­onen ut en egen tidning fyra gånger om året, plus ett nyhetsbrev varannan månad.

– Vi är oerhört ambitiösa, och vi samlar in pengar och söker projektbid­rag. Personlige­n brinner jag fortfarand­e lika mycket för kvinnors hälsa och livskvalit­et, säger grundaren.

Insikten som drabbade Alexandra Charles i 50-årsåldern lyser lika klart. Att det enda i livet som egentligen är viktigt är att må så bra som det är möjligt – både psykiskt och fysiskt. Och att statuspryl­ar och yrkesmässi­g framgång väger lätt den

dagen man själv eller någon i ens närhet blir allvarligt sjuk.

– Vi arbetar förebyggan­de med empowermen­t, för att stärka och stödja kvinnor på olika sätt. Målet är att du ska vara tillfreds med dig själv och vi försöker komma till rätta med hindren, såväl de ekonomiska, som socioekono­miska och de som har med ålder att göra, säger Alexandra Charles.

Fotnot: 2016 var antalet kvinnor över 45 år i Sverige närmare 2,8 miljoner.

”Vi ser oss i första hand som folk- och opinionsbi­ldare, och vi är med och påverkar överallt”

ALEXANDRA CHARLES 1,6 miljonersk­lubben, initiativt­agare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden