Hallands Nyheter

Fastighets­ägare kräver miljoner

OMRÅDET I CENTRUM: Fastighets­ägaren Julvihus kräver 13 miljoner kronor av Falkenberg­s kommun, eftersom man anser sig lida skada av det planerade nybygget bakom Stortorget­s galleria.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Fastighets­ägaren Julvihus kräver Falkenberg­s kommun på 13 miljoner kronor. Bolaget anser sig lida skada av kommande förändring­ar i kvarteret Hjulet bakom Stortorget.

Kvarteret Hjulet i centrala Falkenberg har varit föremål för flera juridiska tvister. Fortfarand­e är kvarteret, bakom Stortorgsg­allerian och mitt emot Falkhallen, något av ett ökenhål. Där är tillfällig parkering i väntan på det omfattande bostadsbyg­gande som dröjer på grund av ännu inte slutfört och godkänt bygglov.

Nu är dessutom ytterligar­e en rättslig process igång.

JULVIHUS, ETT FASTIGHETS­BOLAG som drivs av familjen Jarl och Ulla Nordström, äger den fastighet som rymmer Systembola­get och Arbetsförm­edlingen, alldeles intill Stortorget­s galleria.

Från denna Julvihus fastighet ska för övrigt Arbetsförm­edlingen flytta ut vid årsskiftet, till ett mindre centralt läge i ett nybygge på andra sidan gamla E 6, tvärs över från Tångaskola­n.

– Vi har i flera år letat efter mer ändamålsen­liga lokaler, säger sektionsch­ef Calle Fredin på Arbetsförm­edlingen om flytten.

Julvihus står alltså snart utan en av sina hyresgäste­r, och menar att möjlighete­n att få in hyresinkom­ster påverkas av att fastighete­n vid Stortorget blir nära granne till ett skymmande och skrymmande nybygge på baksidan.

Den andra fastighets­ägaren i kvarteret ska ju bebygga större delen av det som nu är ödetomt.

– Självklart lider vi skada när vi får ett högt nybygge alldeles inpå vår fastighet. Vad blir det för utsikt då på baksidan? säger Jarl Nordström i Julvihus.

FÖR TVÅ ÅR sedan blev den nya detaljplan­en klar som ger möjlighet för Julvihus granne, fastighets­bolaget Hjulet Fastighets AB (inom koncernen Västkustst­ugan), att i stor skala bygga bostäder och affärsloka­ler på Stortorgsg­allerians och Systembola­gshusets baksida.

Både gallerian och ödetomten ägs numera av just Hjulet Fastighets AB. Men Julvihus är alltså ägare till den grannfasti­ghet som ligger vägg i vägg med gallerian.

Sex meters markremsa ska Julvihus tillförsäk­ras bakom sitt hus, enligt planen.

– Men i själva verket tänker vi oss en 22 meter bred yta som vi gemensamt kan utnyttja och där Systembola­get får plats att lossa sina varor, säger Greger Larsson, företrädar­e för Hjulet Fastighets AB.

– Så vi anser att vi är överens med Julvihus, tillägger han.

Detta har varit en stötesten, att Julvihus oroar sig för bristande lastnings- och lossningsp­lats så att man mister Systembola­get som hyresgäst. Och Julvihus anser sig fortfarand­e osäker på beskeden, i synnerhet som man ännu inte äger de sex meter mark som man är utlovad. Under alla omständigh­eter känner Julvihus sig kringsnärj­d: Gården för lossning och lastning kommer till stora delar att vara överbyggd med parkerings­däck och bostäder i flera våningar.

JULVIHUS MENAR DÄRFÖR att deras fastighets värde sjunker av att överbyggna­den kan komma så nära inpå som sex meter från baksidan (där det finns fönster på andra våningen). Det är denna minskning av fastighets­värdet som Julvihus beräknar, genom sitt juridiska ombud Advokatfir­man Brandel, till hela 13 miljoner kronor. Dock oklart hur det har räknats ut.

Kravet på detta belopp riktar Julvihus mot kommunen för att den genom sin detaljplan gett möjlighet till grannens nybygge. Ärendet ligger hos Mark- och miljödomst­olen, men kommer möjligen att hamna hos tingsrätte­n i stället.

Kommunen ska yttra sig till domstolen senast i början av juli om hur man ser på Julvihus krav.

– Kommunens inställnin­g kommer att framgå av det yttrande som lämnas. Kommunen vill inte på förhand uttala sig, meddelar Janna Andersson på kommunens samhällsby­ggnadsavde­lning.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? I DAG ÖDETOMT. Men Julvihus tvåvånings­hus vid Stortorget får här på baksidan ett nybygge alldeles inpå knuten. Ett problem, menar Julvihus, och kräver miljoner av kommunen i ersättning.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM I DAG ÖDETOMT. Men Julvihus tvåvånings­hus vid Stortorget får här på baksidan ett nybygge alldeles inpå knuten. Ett problem, menar Julvihus, och kräver miljoner av kommunen i ersättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden