Hallands Nyheter

Snapsvisor.

Få tips på vilka visor du ska sjunga runt midsommarb­ordet.

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

” I min familj vill vi vara på den säkra sidan och äter först när solen har gått ner. Min pappa åker till Glommens hamn och avvaktar solen.”

MARIAM KEBBI

I helgen är fastan slut och muslimer firar eid al-fitr. HN har recept på hur du gör dina egna traditione­lla mannagryns­kakor, mamoul.

Det är en stor festhelg som väntar. Utöver midsommara­fton som firas i dag har muslimer en fastebryta­nde fest i helgen. I skrivande stund är det inte säkert om eid al-fitr, som brukar förkortas eid, kommer firas på lördag, söndag eller måndag.

En muslimsk månad följer månens cykel. När man ser nymånen börjar månaden och när man ser nymånen igen, efter ungefär 29-30 dagar, börjar nästa månad. Det gör det muslimska året kortare än 365 dagar. Därför överensstä­mmer inte den muslimska kalendern med den gregorians­ka kristna kalendern, som majoritete­n i Sverige följer. Ramadan är den nionde månaden men när den infaller förskjuts några dagar varje år.

I ÅR HAR muslimer fastat sedan slutet av maj. Grundregel­n är att man inte äter eller dricker medan solen är uppe. Den som följer solen i Sverige fastar runt tjugo timmar om dygnet.

– Innan ramadan började var jag lite orolig eftersom jag skulle fasta så många timmar och jobba samtidigt. Men det har gått så bra, säger Mariam Kebbi, 21 år från Falkenberg.

– Främst för att det är en plikt att fasta för den som kan, inom islam. Jag har en stark kropp som klarar det. Därför gör jag det. Jag ser det också som ett sätt att förstå hur människor som lever i fattigdom kan ha det. Förståelse­n blir större när jag själv inte äter eller dricker.

Olika grupper inom islam kan börja fasta på olika dagar. Eftersom fastan alltid är 29 eller 30 dagar kan den också avslutas på olika dagar. Även när man slutar fasta på kvällen, under fastan, skiljer sig. Vissa börjar äta 21.45, andra 22.15.

– I min familj vill vi vara på den säkra sidan och äter först när solen har gått ner. Min pappa åker till Glommens hamn och avvaktar solen. När han ser att den har gått ner ringer vi vännerna, som brukar vänta med spänning på våra samtal, säger Mariam Kebbi.

I FALKENBERG­S MOSKÉ kommer eid al-fitr firas på lördag eller söndag morgon, 8.00. Mariam Kebbi och hennes familj kommer fira på söndag eller måndag.

– Vi började fasta 27 maj. På lördag kväll har vi fastat i 29 dagar. Syns nymånen på natten firar vi eid på söndag. Ser vi ingen nymåne fastar vi på söndag också, alltså den trettionde dagen, och firar eid på måndag. Hur firar du eid?

– När jag var liten vaknade jag tidigt på morgonen och tittade på eid-bönen på tv. Sedan sprang jag till dörren och i postinkast­et låg alltid flera kuvert med pengar i, från mina släktingar i Libanon.

Hon fick även presenter från sina föräldrar.

– Sedan fick jag ta på mig nya kläder, som hade köpts till eid, och vi åkte iväg på en rolig utflykt med våra vänner, antingen till Göteborg eller Malmö.

Hon har nästan bara firat eid i Sverige, men berättar att man i Libanon ber eid-bönen på morgonen.

– Sedan besöker man sina döda släktingar­s gravar. Man äter en lyxig frukost med familjen, träffar nära och kära under dagen och delar ut mamoul (se faktaruta) till grannarna, säger Mariam Kebbi. Hur ska du fira i år?

– Vi köper presenter till varandra och äter god mat. Om eid infaller på söndag har vi pratat lite om att äta på restaurang. Men om eid infaller på måndag kommer jag nog inte göra så mycket mer än att fira med min familj hemma på kvällen, eftersom jag jobbar.

 ??  ??
 ?? Bild: MALIN EIREFELT ?? FASTAR. I helgen är fastan över för Mariam Kebbi och resten av världens drygt 1,5 miljarder muslimer. Då firas eid al-fitr. Vanligtvis firas högtiden med presenter, god mat och mycket sötsaker.
Bild: MALIN EIREFELT FASTAR. I helgen är fastan över för Mariam Kebbi och resten av världens drygt 1,5 miljarder muslimer. Då firas eid al-fitr. Vanligtvis firas högtiden med presenter, god mat och mycket sötsaker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden