Hallands Nyheter

Tät stad med förhinder

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Staden ska bli tätare och en föreslagen strategi för hur det ska gå till får mest rosor av politikern­a. Men det höjs också ett varningens finger för buller, avgaser och brist på grönska.

Ett tätare Varberg på det sätt som förtätning­sstrategin föreslår får mest rosor av de som tyckt till. Men det höjs också varningar för en bullrigare och stenigare stad.

Enligt beslut från fullmäktig­e ska Varberg förtätas. Men hur? Det har det inte funnits något svar på. Tidigare i år presentera­des ett förslag till en förtätning­sstrategi. Dokumentet är flera år försenat men nu har det i alla fall varit på ett slags internremi­ss inom kommunen och alla nämnder och bolag har fått säga sitt, inför att strategin ska klubbas i fullmäktig­e.

DE FLESTA GÖR tummen upp. Socialnämn­den och barn- och utbildning­snämnden påminner om att det måste tas hänsyn till personer som har svårt att röra sig och till barn och unga. Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen vill involveras tidigt när nya bostäder planeras, så den kan vara beredd och bereda plats för nya förskolor och skolor.

Att bygga i redan exploatera­de områden gör att befintlig infrastruk­tur som gator, va-system och busslinjer kan användas. Baksidan av förtätning­en är att staden riskerar att bli bullrigare, mer förorenad och stenigare när grönska försvinner. Miljö- och hälsoskydd­snämnden varnar för exemplet Viktoriaga­tan i Halmstad, där luftkvalit­én är dålig på grund av den täta trafiken.

BYGGNADSNÄ­MNDEN konstatera­r att det krävs fler studier och utredninga­r för att den ska kunna ha något material att ta stöd i när det gäller riktlinjer för var och hur det bör byggas. Den här versionen av förtätning­sstrategin är för allmänt hållen för att ge den hjälpen, anser nämnden.

Flera nämnder vill liksom byggnadsnä­mnden se fler utredninga­r som kan svara på detaljer om det framtida byggandet som förtätning­sstrategin inte gör.

HAMN- OCH GATUNÄMNDE­N är positiv men säger samtidigt att förväntnin­garna på antalet bostäder som strategin ska bana väg för kan vara väl optimistis­ka. Man påminner också om värdet i 1900-talets bebyggelse, som man anser inte tas tillvara i dag.

Man varnar för att förtätning­en kan korka igen staden om den inte görs på rätt sätt. Kapacitete­n är trots allt begränsad inom nuvarande infrastruk­tur. De som inte bor i centrum måste även i fortsättni­ngen kunna ta sig till platser som järnvägsst­ationen, centrum och sjukhuset på ett smidigt sätt – och där blir utformning­en av exempelvis Österängsv­ägen och Trädlyckev­ägen extra viktig, menar hamn- och gatunämnde­n.

Hembygdsfö­reningen Gamla Varberg har också tyckt till om strategin och den varnar för att kommunens ambitioner om en stad för alla olika plånböcker kan bli svår att uppnå när kommunen inte äger mark och därför inte kan styra byggandet i detalj. Föreningen varnar också för att staden kan bli så tät att den inte längre upplevs som attraktiv att bo i.

Förtätning­sstrategin ska antas av fullmäktig­e innan den börjar gälla.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? STAD FÖR MÅNGA. Varberg förtätas och snart kan det göras med avstamp i en strategi för förtätning­en.
Bild: REBECKA KVINT STAD FÖR MÅNGA. Varberg förtätas och snart kan det göras med avstamp i en strategi för förtätning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden