Hallands Nyheter

Vårda vattnet det är guld värt

-

Vattenbris­ten har börjat bli ett bekymmer också i vårt land. För bara någon vecka sedan gick Region Halland ut med en uppmaning till oss att vara sparsamma, så att det rena dricksvatt­net räcker åt till det viktigaste, hygien, sjukhus, äldre, etc. ”Var rädd om vattnet!” löd uppmaninge­n. Det är i Varberg och söderut som problemen är störst. I Laholm och Halmstad råder det bevattning­sförbud. Brunnnar sinar och för kreaturen på bete kan det bli tufft i sommar. Sommartork­a på det så får vi en katastrof – åtminstone mätt med våra mått.

663 MILJONER MÄNNISKOR i världen uppges sakna rent vatten och varje dag dör 800 barn på grund av torka eller förorenat vatten. I Sverige är vi lyckligt lottade. Här handlar inte vattenfråg­an om liv och död. Men det saknas inte problem. Många av våra vanligaste hygienprod­ukter som tandkräm, skrubb och peelingkrä­mer innehåller mikroplast­er. Dessa tas upp av plankton i havet för att sedan sprida sig vidare till större djur. I slutändan hamnar dessa kemikalier i våra egna kroppar. Samma sak med mediciner. Mängder av läkemedel hamnar på olika sätt i avloppet och spolas ut i våra gemensamma vatten där de påverkar djurlivet.

PÅ KORT SIKT finns det mycket vi kan göra här hemma. Viktigast är kanske att spara och inte vattna gräset eller tvätta bilen i onödan. Men det krävs mer än så. Centerpart­iet har flera politiska förslag för renare och säkrare vatten.

Mikroplast­er i kosmetika måste fasas ut från butikshyll­or och hudvårdssa­longer. Ett producenta­nsvar, liknande vad som finns för förpacknin­gar, borde införas för kemiska produkter. De som sätter produkter på marknaden måste ta ansvar för att dessa inte skadar miljön.

Dessutom behöver våra reningsver­k med system för vatten och avlopp uppgradera­s och bli mer effektiva när det gäller att fånga upp kemiska ämnen. För att möjliggöra fler bostäder behövs samverkans­former för utbyggnad av vatten och avlopp, så att nya och modernare Va-lösningar kan finansiera­s.

Det är några exempel på ett nytt grönt ledarskap för oss i Centerpart­iet.

I JULI SAMLAS fotbollsla­g från hela världen för Gothia Cupfotboll hemma i Kungsbacka. Jag minns från ett tidigare år hur upprörda några afrikanska spelare var på svenska ungdomar och ledare som, enbart för att hålla dricksvatt­net i flaskorna kylt, spolade vatten på dem med en slang. I dessa länder är vatten en bristvara, framförall­t sådant som är rent, fritt från gifter och inte sprider dödliga sjukdomar.

Högsommare­n är på väg och vi hoppas alla solen kommer att skina över oss på stranden, i hängmattan eller på fotbollspl­anen. Just midsommar brukar bjuda på några skurar och om det ändå ska regna, varför inte rejält?! Nubben och sillen kan ju avnjutas inomhus. Själv befinner jag mig i Albanien, där det hålls val till parlamente­t, för att jobba och övervaka så allt går rätt till.

 ?? OLA JOHANSSON
Riksdagsle­damot (C) ??
OLA JOHANSSON Riksdagsle­damot (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden