Hallands Nyheter

Ockerhyror är dyrbart för skattebeta­larna

- Skattebeta­lare i Varberg

VARBERG. I HN kunde vi för några dagar sedan läsa om hur Varbergs kommun löser boendet för de många flyktingar som beviljats uppehållst­illstånd i Sverige och som kommunen enligt ny lag har skyldighet att ta emot.

DET RÖR SIG årligen om ett par hundra flyktingar som skall placeras i Varberg. Nu tecknar kommunen fleråriga kontrakt med privata hyresvärda­r där hyrorna per plats uppgår till cirka 25000 kronor per månad. Dessa ekonomiskt vidlyftiga avtal kommer om detta får fortsätta - att tränga ut annan nödvändig verksamhet i kommunen.” Höj skatten, upprepar gång på gång det ena kommunalrå­det. Det andra kommunalrå­det säger att ”flyktingmo­ttagandet på sikt kan bli en lönsam affär för kommunen”.

DET SENARE UTTALANDET ljuder mycket ihåligt då vi erfarenhet­smässigt vet att det tar minst nio år för en nyanländ flykting att komma upp i samma nivå på arbetsmark­naden som för andra invandrare utanför Europa. Dessa har i snitt 50 procent sysselsätt­ningsgrad efter nio år. Resten lever på bidrag. Denna utveckling kan på sikt bli mycket kostsam för kommunen.

Det är dock vi skattebeta­lare i Varberg som i slutändan får stå för notan och vi är intressera­de av att få veta hur länge detta vanvettiga penningslö­seri skall få fortgå? Tacksam för svar på HN insändarsp­alt!

 ?? BILD:PONTUS LUNDAHL/TT ?? BOENDEKRIS. Många flyktingar väntar på att få någonstans att bo.
BILD:PONTUS LUNDAHL/TT BOENDEKRIS. Många flyktingar väntar på att få någonstans att bo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden