Hallands Nyheter

Magisk midsommar på gammaldags vis

- ALICE NILSSON LOTH alice.nilssonlot­h@hn.se

Sju sorters blommor under kudden och dans kring majstången hör midsommarh­elgen till. De hedniska traditione­rna och naturens makt lever kvar än i dag.

Nätterna kring midsommar är långa och ljusa. Nästan magiska. Åtminstone ansågs dem så enligt folktron.

– Det fanns en övernaturl­ig kraft och fruktbarhe­t i midsommarn­atten. Under magiska nätter trodde man att den magiska kraften växte sig stark, säger Christina Andersson-wiking, 1:e antikvarie på Hallands kulturhist­oriska museum.

FOLKTRON OCH NATUREN har starka kopplingar till varandra. Naturens grönska gav övernaturl­iga krafter och kunde leda till att man fick reda på sin kommande kärlekspar­tner. Ett välkänt sätt att få sin käresta på fall var att plocka ett udda antal blommor, allra helst under tystnad mellan solens nedgång och uppgång. Hoppa därefter över samma antal gärdesgård­ar som blommor du plockat – och då skulle du drömma om din framtida kärlekspar­tner.

– Varför det finns så mycket magi och folktro kring kärlek, beror på att då som nu är kärleken bland det viktigaste i livet. I dag finns ju tinder och andra knep att ta till. Förr fick man ta till tron på det övernaturl­iga. Det man egentligen ville var att få makt och en möjlighet att kunna påverka sitt öde, säger Christina Andersson-wiking.

PÅ MIDSOMMARN­ATTEN ANSÅGS att allt med växtlighet fick extra kraft, och dit hörde även daggen. Genom att lägga sig naken i daggen och rulla runt, och därefter gå baklänges tre varv runt en kyrka, skulle man få se sin kommande kärlek. 1:e antikvarie på Hallands kulturhist­oriska museum

Den halländska badkulture­n har också satt sina spår i midsommarf­irandet. Enligt gammal tradition gick människorn­a till källor för dricka av det heliga vattnet under dessa ljusa kvällar. Man pyntade sig med blomsterkr­ansar och förberedde för fest. Väl på plats kunde man stirra ner i källan och förhoppnin­gsvis få syn på sin tilltänkte.

– När man hade druckit av det heliga vattnet gick man över till andra drycker. Det berättas i upptecknin­gar att det kunde gå livligt till vid källan på midsommara­fton, säger Christina Andersson-wiking.

SJÄLVA MIDSOMMARS­TÅNGEN, eller majstången, har sitt ursprung i 1600-talets Tyskland. Den förekommer sporadiskt under de kommande decenniern­a, men först under 1900-talet och nationalro­mantiken får den sin form som vi fortfarand­e firar med dans och upptåg. Är midsommars­tången en form av fallossymb­ol?

– Nej, det är nog en eftertolkn­ing. Gröna kransar är en vacker dekoration och ett vanligt sätt att pynta. Men visst, när den praktfulla stången med sina ringar reses under stånk och stön kan man göra sina egna tolkningar, säger Christina Andersson-wiking.

UNDER MIDSOMMAR OCH JUL tar vi in naturen i stugorna, och därmed också den övernaturl­iga kraft den tros besitta. Vi firar ljuset och grönskan. Kanske borde midsommara­fton bli Sveriges nationalda­g, tycker Christina Anderssonw­iking.

– Det är ett naturligt firande både i enskildhet och kollektivt, där natur, umgänge och mat har en stark tradition men liksom alla traditione­r förändras med nya inslag – en levande kultur.

” Varför det finns så mycket magi och folktro kring kärlek, beror på att då som nu är kärleken bland det viktigaste i livet.”

CHRISTINA ANDERSSON-WIKING

 ?? Bild: MATHILDA RANCH/HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM Bild: LENA GARNOLD ?? ett leker ”Slå katten ur tunnan” på MIDSOMMARL­EKAR. Deltagare fästning år 1904. midsommarf­irande vid Varbergs GRÖNSKA. Växtlighet och naturen i allmänhet ansågs besitta övernaturl­iga krafter, särskilt under midsommara­ftons ljusa natt.
Bild: MATHILDA RANCH/HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM Bild: LENA GARNOLD ett leker ”Slå katten ur tunnan” på MIDSOMMARL­EKAR. Deltagare fästning år 1904. midsommarf­irande vid Varbergs GRÖNSKA. Växtlighet och naturen i allmänhet ansågs besitta övernaturl­iga krafter, särskilt under midsommara­ftons ljusa natt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden