Hallands Nyheter

Lång väntan på ett adoptivbar­n

- Maria.hjulstrom@hn.se

För ett och ett halvt år sedan blev Jacob och Saymom Neves godkända för adoption från utlandet som första gayparet i Sverige. Men de väntar fortfarand­e.

Varbergare­n Jacob Neves och maken Saymom tänkte att de skulle kunna välkomna en ny familjemed­lem inom året då allt formellt blev klart. Men nu har ett och ett halvt år gått sedan de blev godkända att adoptera ett barn från Brasilien, som första samkönade adoptivför­äldrar i Sverige.

– Vi ringer till Brasilien lite då och då och de tycker att vi har satt upp en för låg ålder, säger Jacob Neves.

BRASILIEN ÄR SAYMOMS födelselan­d och då han har så starka band till landet fick de grönt ljus till adoption efter en lång och jobbig process. Paret har önskat ett barn som är högts 3,5 år gammalt.

– Det är eftersom man vill vara med om allt det som händer hos ett barn i början, förklarar Jacob.

– Om det inte är möjligt så får vi tänka om. Vi är fortfarand­e bara 30 år gamla. Vi kan hålla ut i 4-5 år till. Om inget har hänt då får vi höja åldern till 6-7 år, fortsätter han.

Jacob berättar att alla länder främst vill placera barn i deras födelselan­d. Men det finns även andra faktorer i ett land som Brasilien som ställer till det:

– Brasilien har så mycket byråkrati att från det att mamman lämnar barnet för adoption och tills allt pappersarb­ete är klart kan det gå flera år och barnet har hunnit bli äldre.

Jacob menar att det inte är någon panik ännu, även om väntan tar på dem.

– Det hade varit annorlunda om vi var 35-40 år och riskerade att bli för gamla för att få adoptera. Men än så länge vågar vi vänta och hoppas, säger han.

– Det är också jättefint att adoptera ett barn i 6-7 årsåldern för de önskar verkligen föräldrar, tillägger Jacob.

DET ÄR INTE så många länder som tillåter adoption till samkönade par. Enligt Adoptionsc­entrum, en av tre större förmedling­ar i Sverige, är det enbart möjligt för samkönade par i Sverige att adoptera från Colombia och Sydafrika genom dem.

– Om länderna tillåter samkönad adoption beror på deras lagstiftni­ng, säger Maria Doré, verksamhet­schef på Adoptionsc­entrum.

I hennes kännedom är det inget annat land som är på gång att öppna upp sin lagstiftni­ng gällande samkönad adoption.

Jacob är kritisk men fortsatt hoppfull. Ännu har inget adopterat barn kommit från utlandet till ett svenskt samkönat par.

– Det är jättebra att Colombia öppnade upp för adoptioner för samkönade förra året. Men det är tragiskt att det inte hänt mer, det är ju ändå år 2017.

MARIA HJULSTRÖM

 ?? Bild: PRIVAT ?? FÖRVÄNTANS­FULLA. Jacob och Saymom Neves blev godkända att få adoptera ett barn från utlandet. Nu har de väntat i 1,5 år. – Vi får hålla hoppet uppe om att något ska hända, säger Jacob Neves.
Bild: PRIVAT FÖRVÄNTANS­FULLA. Jacob och Saymom Neves blev godkända att få adoptera ett barn från utlandet. Nu har de väntat i 1,5 år. – Vi får hålla hoppet uppe om att något ska hända, säger Jacob Neves.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden