Hallands Nyheter

Nu finns en plan för regionens personal

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Region Hallands förmåga att rekrytera den personal man behöver beskrivs ofta som en ödesfråga. I onsdags antog regionfull­mäktige en kompetensf­örsörjning­spolicy, som ska ge vägledning ända fram till 2026.

Regionen har i dag nästan 7 500 anställda inom 220 olika yrkesrolle­r. Läkare, sjuksköter­skor och psykologer är de yrkesgrupp­er som uppges vara allra svårast att rekrytera och förra året slutade kostnaden för inhyrd personal på 140 miljoner kronor.

DEN NU ANTAGNA kompetensf­örsörjning­spolicyn är tänkt att styra upp det långsiktig­a arbetet med personalfr­ågor. Det övergripan­de målet är att regionen ska ha ”kompetenta och engagerade medarbetar­e som utvecklar verksamhet­en”. Det finns också fem delmål, som bland annat handlar om att det ska finnas rätt kompetens på rätt plats och goda karriär- och utveckling­smöjlighet­er. Både ledare och medarbetar­e ska agera utifrån regionens värdegrund och arbetsmilj­ön ska vara sund och hållbar.

Under fullmäktig­emötet var det många ledamöter som uttryckte sin nöjdhet med att det nu finns ett väl genomarbet­at dokument att luta sig mot. Några efterlyste dock ett högre tempo i arbetet och att man vågade tänka lite större:

– Det här är ett bra dokument, men det finns en risk att vi kör på i samma gamla hjulspår. Har vi undersökt möjlighete­n att utveckla vår egen personal och kanske ställa upp med lön under utbildning­en? Har vi en strategi för att få vissa utbildning­ar förlagda till Halland eller kanske ordna egna? undrade Kerstin Nilsson (S).

– DET ÄR viktigt med en enhetlig syn, men det betyder inte att allt behöver lösas på samma sätt i hela regionen. Nu behöver vi se över saker som möjlighet till årsarbetst­id och att tjänstgöra växelvis på olika arbetsplat­ser. Det är saker som efterlyses av vår personal, sade Tommy Rydfeldt (L).

– Vi behöver också titta mer på hur vi kan underlätta för medarbetar­na att kombinera arbete och familj och se till så att lönerna är kopplade till kompetens och arbets-insats, inte till hur många år man har arbetat, menade Lovisa Aldrin (L).

 ?? BILD:JARI VÄLITALO/ARKIV ?? DYRT. Förra året slutade kostnaden för inhyrd personal på 140 miljoner kronor.
BILD:JARI VÄLITALO/ARKIV DYRT. Förra året slutade kostnaden för inhyrd personal på 140 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden