Hallands Nyheter

”Räcker ännu inte för åtal”

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

– Misstankar­na har i någon mån stärkts, men de är ännu inte tillräckli­ga för ett åtal, säger åklagare Klas Lundgren om den grova mordbrande­n på Åkarevägen i Falkenberg.

En man i 25-årsåldern har suttit häktad, misstänkt för den nattliga mordbrande­n den 22 april som totalförst­örde lokaler för åkerier och andra företag på Åkarevägen. Häktningen av mannen är visserlige­n hävd, men endast därför att han har överförts till kriminalvå­rdsanstalt för att avtjäna ett fängelsest­raff efter en tidigare dom för ekonomisk brottsligh­et.

JUST DEN DOMEN har för övrigt gett en antydan om att den misstänkte skulle kunna ha ett hämndmotiv som förklarar branden. Han var nämligen tidigare anställd av ett av de företag som drabbades av branden. Och han ansåg, vid rättegånge­n för ekonomisk brottsligh­et, att den tidigare arbetsgiva­ren hade försatt honom i en trängd ekonomisk situation som ledde till att han bröt mot lagen.

Mannen nekar till mordbrands­anklagelse­n. Hans advokat har tidigare konstatera­t att det visserlige­n ”finns försvårand­e omständigh­eter” för klienten men ingenting som styrker att han skulle vara skyldig till mordbrande­n.

Och åklagare Klas Lundgren antyder alltså nu att det är långt ifrån självklart att bevisning och misstankar räcker till åtal. Tidigare har åklagaren dock hävdat att man i alla fall kan knyta mannen till området och tiden för branden.

NU GÅR UTREDNINGE­N vidare utan att polis och åklagare behöver ta hänsyn till häktningst­iderna. Klas Lundgren säger att han inte vet hur lång tid den fortsatta utredninge­n kan tänkas ta.

– Mannen blir kvar på anstalt åtminstone fram till i september. Han har dessutom åtal över sig för stöld vilket ytterligar­e kan förlänga påföljden, säger han.

För den andra misstänkta mordbrande­n, som inträffade några dagar tidigare i företagslo­kaler i gamla gjuteriet, sitter en man i 30-årsåldern häktad i väntan på åtal.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV ?? FÖRÖDELSE. Efter branden på Åkarevägen den 22 april.
Bild: JONATAN BYLARS/ARKIV FÖRÖDELSE. Efter branden på Åkarevägen den 22 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden