Hallands Nyheter

Försvarbar­t eller inte?

EXPORT. En bred politisk överenskom­melse för vapenexpor­t ligger nu klar att laddas upp. Skarp eller lös får framtiden utvisa.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 27/6. En politiskt laddad fråga med stor kluvenhet, så kan man sammanfatt­a debatten om vapenexpor­t. Å ena sidan är det svårt att säga annat än att försäljnin­g av vapen inte känns riktigt rätt i magen. Att vara leverantör av krigsmater­ial är liksom inte heller den Sverigebil­d vi främst vill förmedla.

Å ANDRA SIDAN behöver vi själva ett försvar, ett försvar som kräver en kostsam teknikutve­ckling och som på så vis gör oss beroende av möjlighete­n att kunna exportera.

Den återkomman­de stridsfråg­an har ur dessa båda perspektiv alltid handlat om frågan om till vem vi kan och ska exportera? Vad anses vara rimligt och var går gränsen för det som ligger hårfint nära anständigh­etens gräns?

Denna hårfina gräns har av många, helt befogat, ansetts passerats ett antal gånger och ibland med god råge. Att sälja vapen till stater med diktaturst­atus där ledare knappast kan stava till mänskliga rättighete­r må ge svenska exportintä­kter och svenska jobb, men vi ska eftersträv­a att faktiskt kunna se oss själva i spegeln.

Det är denna strävan som partierna haft för ögonen när de nu enats om nya formulerin­gar som läggs fram till Lagrådet. Nu införs ett nytt demokratik­riterium som säger att ”om det finns grava brister i den demokratis­ka statusen” så utgör det hinder för export av svenska vapen.

DEBATTEN OM SVENSK vapenexpor­t lär dock inte vara över på grund av denna formulerin­g för det är fortsatt den svenska försvarspo­litiken som väger tyngst. Regeringen kan till exempel bestämma sig för att de försvarspo­litiska skälen väger tyngre än de skäl som handlar om rättighete­r och demokrati.

Framtiden lär helt enkelt utvisa hur tungt den nya formulerin­gen väger eller om dess funktion kommer bli likställd med lösa skott.

Att formulerin­garna inte blir tydligare än så här är ofta priset som får betalas för att uppnå en kompromiss som flera partier kan ställa sig bakom. Den svenska försvarsin­dustrin som under lång tid efterfråga­t tydliga regler för branschen lär därmed knappast fira detta resultat, men nu vet de åtminstone nästan vad de har att förhålla sig till.

NÅGOT SOM FÖRHOPPNIN­GSVIS ändå kan leda till mer ordning och redan i den svenska vapenexpor­ten, så att vi kan undvika skandalart­ade avslöjande­n, är formulerin­gar om krav på mer öppenhet. Det blir sanktionsa­vgifter för överträdel­ser av regler och dessutom ökad transparen­s i frågor som rör krigsmater­ielexport.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? FÖRSVARBAR­T. Det svenska försvarets behov av vapen är en orsak till behovet av svensk vapenexpor­t, men det är en handel som måste vara försvarbar.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT FÖRSVARBAR­T. Det svenska försvarets behov av vapen är en orsak till behovet av svensk vapenexpor­t, men det är en handel som måste vara försvarbar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden