Hallands Nyheter

Skolinspek­tionen bör granska simkunnigh­eten

- JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

Sverige är ett land fyllt av sjöar och är omgivet av vatten, det blir tydligt så här på sommaren. Det är ett land fyllt av bad och båtar. Sjö och hav är underbart, lata dagar på stranden, lekar i vattnet, fiske, en skön paddling längs en å som stilla flyter fram.

MEN VATTEN KAN också vara skrämmande och farligt, livsfarlig­t. Drygt 100 personer drunknar varje år och under senare år verkar trenden tyvärr vara stigande. Precis som i många andra områden finns det sådant som ökar riskerna, många av dem som drunknar är män som har druckit alkohol och saknar flytväst fast de är ute på sjön.

I ett land som Sverige är det en baskunskap att kunna simma. Det har ansetts så viktigt att det till och med finns med som ett kunskapskr­av i den svenska skolan. Det är en färdighet som skolan har en skyldighet att se till att eleverna skaffar sig senaste i årskurs 6.

DET HANDLAR INTE om något önskemål, inte om att det vore bra om skolan lärde eleverna simma, det är ett uttrycklig­t krav att en elev för att nå betyget godkänt ska kunna simma. Det betyder att föräldrar, lika lite som de ska behöva köpa privatlekt­ioner för att deras barn ska lära sig läsa, ska behöva betala för privat simundervi­sning.

Målet är också, inte minst för att vara det svenska skolsystem­et, extremt tydligt. För att få godkänt betyg ska en elev kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg. Det är knappast några problem att kontroller­a om eleven klarar det målet eller inte. Ändå påstås i en artikel i Svenska Dagbladet att det förekommer att elever godkänns utan att de verkligen kan simma. Några bevis för att detta verkligen sker ger inte tidningen, utan hänvisar till andrahands­uppgifter. OM DET ÄR så att det skulle förekomma att elever godkänns på simningsde­len utan att faktiskt kunna simma är det mycket allvarligt. Det handlar inte bara om att det undergräve­r förtroende­t för skolan och utbildning­ssystemet. Det kan vara rent livsfarlig­t. Om en elev får godkänt betyg och därmed har intyg på att hen kan simma, kan det leda till att både föräldrar och andra faktiskt tror att eleven kan simma. Detta kan få förödande konsekvens­er.

Enligt SVD kontroller­ar inte skolinspek­tionen om skolorna uppfyller kraven på simundervi­sning. Det finns ju inte heller något nationellt prov som visar hur det står till med simkunskap­erna hos landets elever. Det är dags att Skolinspek­tionen gör en riktad tillsyn av simkunnigh­eten hos landets elever för att klarlägga om det finns ett problem med att elever som inte kan simma ändå fått godkänt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden