Hallands Nyheter

Alla måste ta hand om sitt eget skräp för naturens skull

-

på ”Sopstation­en Fästningen” (5/6).

VARBERG. Den senaste tiden har det varit många insändare om nedskräpni­ng i kommunen. Precis som många av er skriver är det var och ens ansvar att ta hand om sitt eget skräp. I kommunen lägger vi i år cirka 2,4 miljoner på städning av stränder, parker och övrig offentlig plats samt tömning av papperskor­gar.

VÅRA STÄDARE OCH entreprenö­rer tömmer sopkärl och handplocka­r skräp efter ett schema. Vi, tillsamman­s med entreprenö­rerna, städar också våra 24 havsbad regelbunde­t under sommaren.

De papperskor­gar som sitter på stolpe har lock och övriga har i de flesta fall inkast från sidan. Sidoinkast­en har inga luckor eftersom många tenderar att inte använda papperskor­gen om luckan blir för kladdig. Sedan början av juni har vi utökat antalet ställen där man kan slänga sitt skräp runt Societetsp­arken och Fästningen genom att placera ut ett antal enkubiks sopkärl. Vi kommer också att ställa ut två större containrar med luckor vid Fästningen och Ankaret. På flera platser, där det ofta blir skräpigt, har vi grävt ner 3 kubikmeter stora soptunnor.

Vi stöttar Håll Sverige Rent och förser förskolor och skolor med material till skräpplock­ardagar. Tillsamman­s med förskolepe­rsonal och lärare hoppas vi att dessa kampanjer ska lära våra yngre generation­er att det är viktigt att hålla naturen ren från skräp.

Kommunen har ingen rätt att bötfälla någon som skräpar ned. Att slänga skräp på offentlig plats är ett brott mot ordningsla­gen och därför en polisiär fråga.

OM DU UPPTÄCKER något ställe som ser skräpigt ut i sommar, så använd gärna vår felanmälan via telefon 0340-881 39 eller via www. varberg.se/felanmalan. Vi uppmanar alla att inte mata fåglarna under sommaren och hoppas att vi tillsamman­s kan hjälpas åt att hålla Varberg rent.

Jenny Bergström avdelnings­chef Drift och anläggning, hamn- och gatuförval­tningen

 ?? Bild: PRIVAT ?? NEDSKRÄPNI­NG. Kommunen har inte rätt att bötfälla den som skräpar ner.
Bild: PRIVAT NEDSKRÄPNI­NG. Kommunen har inte rätt att bötfälla den som skräpar ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden