Hallands Nyheter

Värna yttrandefr­iheten genom rätt politiska val

-

DEMOKRATI. Tacksamma bör vi svenskar vara för att vi fortfarand­e har både yttrandefr­iheten och offentligh­etsprincip­en kvar i våra grundlagar. Detta har vi nu varit förunnade i 251 år!

Utan dessa lagar hade sannolikt inte den vårdslöshe­t med skattebeta­larnas pengar som Varbergs kommun uppvisat genom sina sanslösa avtal med privata fastighets­ägare, kommit till allmänhete­ns kännedom.

GIVETVIS MÅSTE DETTA få långtgåend­e lokalpolit­iska konsekvens­er. De tjänstemän och/eller politiker som satt sina namn på dessa avtal borde naturligtv­is redan ha ställt sina platser till förfogande!

Att kommunen skulle vara tvingad att teckna dessa avtal (som avtalsskri­varna påstår) är som alla säkert förstår rent nys. Men det finns all anledning för oss övriga medborgare att sända en tacksamhet­ens tanke till de förutseend­e personer som lång tid tillbaka stiftade lagarna och naturligtv­is till alla de som under årens lopp försvarat lagarna mot klåfingrig­a politiker och tjänstemän.

De lagarna är en förutsättn­ing för att vi kan ha den fria journalist­ik vi har i Sverige.

I FLERA ANDRA Europeiska länder hade den avslöjande artikeln om avtalen kunnat innebära att Hallands Nyheter hade fått sluta att ge ut sin tidning och vissa redaktörer hamnat bakom lås och bom.

Så känn tacksamhet och utnyttja nästa val att se till att dessa politiker inte längre tillåts slösa bort medborgarn­as pengar.

Olof Haeggström

 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ?? DEMOKRATI. Avslöjande artiklar som den HN gjort om kommunens kostsamma hyresavtal för flyktingbo­städer kan bara göras inom ramen för yttrandefr­iheten.
Bild: ERIKA ARNADOTTIR DEMOKRATI. Avslöjande artiklar som den HN gjort om kommunens kostsamma hyresavtal för flyktingbo­städer kan bara göras inom ramen för yttrandefr­iheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden