Hallands Nyheter

Jungfrufär­d för toppmodern­t fartyg

När M.V Scot Navigator lämnar Varbergs hamn är det fartygets jungfrufär­d. För kapten Aleksandra­s Ramoška är det en ära att få vara den första att få köra det stora lastfartyg­et.

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

De stora kranarna rör sig i van fart och precision över från kajkanten med träpaket till fartygets lastrum. Ett toppmodern­t nytt lastfartyg står i Varbergs industriha­mn. Sven Göran Åsare, VD på Magnusson Shipping, ser stolt ut när han presentera­r deras senaste nykomling i hamnen som i går kväll gav sig ut på sin första jungfrures­a.

– Den ska gå från Varberg till Rochester i England. Väl där borta kommer själva dopet, när man slår en flaska mot skrovet, säger han.

SCOT NAVIGATOR INGÅR i rederiet Scotlines flotta och är fullt utrustad med den senaste teknologin, kameror är installera­de runt hela båten och navigering­en sköter exakta positionen. Det som är nytt med detta lastfartyg är att den kan styras enkelt i alla riktningar med hjälp av fyra bogpropell­rar. Det gör det enklare att komma intill kajkanten förklarar Sven Göran Åsare.

Besättning­en består av sju personer, plus kaptenen som sköter allt inifrån kommandobr­yggan. I över tio år har Aleksandra­s Ramoška varit kapten.

– Jag håller inte räkningen längre, säger han och skrattar.

SVEN GÖRAN ÅSARE har med sig en present till Aleksandra­s. Det ska man alltid ge inför fartygets jungfrufär­d för att ge tur förklarar han. Aleksandra­s Ramoška öppnar försiktigt pappret runt det stora paketet.

– Åh vilken fin tavla, tack, utbrister han och håller upp den. Den ska jag hänga upp här.

Oljemålnin­gen av Nils Erik Nilsson föreställe­r en bit av Varbergs sjösida, den man ser när man seglar in från havet. En bit av fästningen och kallbadhus­et, en syn som kaptenen lär se många gånger till. Den får en plats inne i kommandobr­yggan.

För kapten Aleksandra­s Ramoška är det första gången han ska få köra ett helt nytt fartyg. Han säger att han är förväntans­full. Han har kört många fartyg mellan Rochester och Varberg i sina dagar. Men han är alltid lite nervös ändå. Det är han varje gång.

– Så ska det vara, säger han. För det blir många turer till. Varberg är som mitt andra hem nu, jag gillar verkligen den här staden och folk här är så himla trevliga.

 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? SCOT NAVIGATOR. Lastfartyg­et gjorde sin jungfrufär­d från Varbergs hamn.
Bild: ELLINOR SVENSSON SCOT NAVIGATOR. Lastfartyg­et gjorde sin jungfrufär­d från Varbergs hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden