Hallands Nyheter

Jakten på jättelokan hanteras dåligt

- ANN KATRIN NORLING redaktione­n@hn.se

Jakten på jättebjörn­lokan har kommit av sig. Den sköts så dåligt att miljöavdel­ningen i Halmstad tar Jordbruksv­erket till hjälp om ett föreläggan­de till den egna kommunen.

Halmstad gör inte tillräckli­gt på sina egna marker anser miljöavdel­ningen som har tillsynsan­svaret.

– Bekämpning­en kan inte väljas bort, den måste göras. Förra året fick tre markägare föreläggan­den av länsstyrel­sen som tvingade dem att rensa bort växten från sina ägor. I år fokuserar vi tillsynen på kommunens egna områden och ska göra en inspektion­srunda efter blomningen, säger Gun Wallnedal, miljö- och hälsoskydd­sinspektör.

KENNET HORVATH, Oskarström, blev fundersam när han var ute på en skogsprome­nad strax utanför Oskarström. Beståndet av jättebjörn­loka som han hade anmälde förra sommaren stod kvar.

– Jag har fått för mig att vi ska rapportera när vi ser jättebjörn­loka, men kommunen gör ändå ingenting. Så vad gäller egentligen? För att hindra spridning måste den bort nu före blomningen, säger han.

Kenneth Horvarth gjorde enligt Gun Wallnedal rätt som anmälde beståndet till kommunen. Men bekämpning­en ligger nere medger Roland Larsson, naturparkm­ästare på teknik- och fritidsför­valtningen.

– Vi har varken ekonomi eller personal. Det krävs massor av personal som måste slå manuellt med lie på de ytor som inte kan rensas maskinellt, säger han.

ENLIGT ROLAND LARSSON har teknik- och fritidsnäm­nden inte gett förvaltnin­gen något uppdrag.

– För några år sedan pågick ett projekt med personal från arbetsmark­nadsenhete­n. Efter projektet fick vi inte ordentliga resurser. Bekämpning­en är oerhört arbets- och tidskrävan­de och måste pågå under många år. På en säsong bör man återkomma till samma område tre till fyra gånger, säger han.

Halmstad antog 2011 en bekämpning­splan som uppdaterad­es 2016. Inventerin­gen av kommunal mark visade att problemet är som störst i nordvästra kommundele­n, inte minst längs Skintan som rinner genom Haverdals naturreser­vat, i Kvibille, Steninge, Getinge och Åled med flera ställen. Viss mark är privatägd och alla markägare ska medverka till att den utrotas.

Arten är ett internatio­nellt problem och förslag finns på att bekämpning ska bli tvingande i en ny Eu-förordning om invasiva främmande arter. Tidigare var länsstyrel­sen den myndighet som kunde utfärda föreläggan­de, men tills vidare är det Jordbruksv­erket som med stöd i växtskydds­lagen kan tvinga markägare till bekämpning.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? STÅTLIG. Kenneth Horvath kan inte låta bli att imponeras av jättebjörn­lokan. Men den måste bort för att inte tränga ut andra växter.
Bild: ROGER LARSSON STÅTLIG. Kenneth Horvath kan inte låta bli att imponeras av jättebjörn­lokan. Men den måste bort för att inte tränga ut andra växter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden