Hallands Nyheter

Antalet ungdomar i Halland som får adhd-medicin ökar

- LENNART HILDINGSSO­N redaktione­n@hn.se

Var 20:e tonåring i Halland har recept på läkemedel mot adhd, vilket är en hög siffra nationellt sett.

Halland tillhör landets tredje–fjärde mest generösa län vad gäller att skriva ut amfetaminl­iknande medicinern­a. Adhd är en psykiatris­k diagnos på hyperaktiv­itet, vilken är ungefär dubbelt så vanligt bland pojkar jämfört med flickor.

I åldersgupp­en 10–17 år har 7,0 procent av länets pojkar recept på adhd-medicin medan flickorna har en lägre siffra: 3,4 procent. Slår man ihop båda könen blir andelen i Halland 5,2 procent av alla 10–17-åringar.

Socialstyr­elsen kom för ett par veckor sedan med en rapport om medicinför­skrivninge­n för adhd. I sin genomgång är man bekymrad över de höga siffror som Halland nått upp till tillsamman­s med Gotland, Gävleborg och Uppsala. De tangerar, och till och med, överskride­r vissa beräkninga­r över hur stor andel av befolkning­en som faktisk har adhd.

I vissa län, exempelvis Jönköping och Kronoberg, är förskrivni­ngen bara hälften så stor.

HÅKAN JARBIN, chefsöverl­äkare för barn- och ungdomspsy­kiatrin i Halland, bedömer dock att man i det egna länet ligger på rätt nivå – sedan man exempelvis för runt tio år sedan låg på en medicineri­ngsgrad av 2 procent

för tonårspojk­arna.

– Ökningen vi gjort genom åren har planat ut. Det kommer inte att bli så mycket mer, säger Håkan Jarbin till tidningen

DE STORA skillnader­na mellan de svenska länen förklarar han med att sjukvården på många håll inte haft resurser att ge adhd-unga vård; ännu inte lärt sig bemästra diagnostik­en och i tillräck-

lig grad startat behandling­ar med läkemedlen.

– Vi i vårt län har däremot har en hög bemanning inom barn- och ungdomspsy­kiatrin och kan ge den vård som krävs.

I ovan nämnda rapport nämns andra möjliga förklaring­ar, som skulle kunna

handla om arv och miljö. Å andra sidan befarar Socialstyr­elsen, och det uttrycks också i rapporten, att de låga siffrorna i vissa län kan bero på att unga där inte får den vård de behöver.

– Det handlar helt klart varken om arv eller miljö, kommentera­r Håkan Arbin.

Alla unga som fått diagnosen adhd medicinera­s inte och i dessa fall blir resultaten sämre.

– Vi följer upp efter ett år. Då ser vi att de omediciner­ade inte förbättras, säger Arbin.

EN GRUND FÖR medicineri­ngarna är i stor utsträckni­ng de krav som ställs i grundskola och på gymnasiet och studiemilj­ön på dessa ställen.

– Utan behandling går det dåligt och de får skit. Men när de gått ur skolan, tagit sig igenom den åldern, är det så mycket som 50 procent som inte behöver medicinern­a mer. De hittar jobb som de klarar och ett liv som funkar för dem.

”Ökningen vi gjort genom åren har planat ut. Det kommer inte att bli så mycket mer.” HÅKAN JARBIN chefsöverl­äkare för barn- och ungdomspsy­kiatrin i Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden