Hallands Nyheter

Många anställda med i fel fack Da med i fel fack

FRUSTRATIO­N: MISSNÖJDA MED ARBETSSITU­ATIONEN

-

Missnöjet bland Samhallans­tällda i Halland är stort, men facket kan ingenting göra. Personalen är med i fel förbund. – Jag har aldrig sett så många felorganis­erade som på Samhall i Halland, säger klubbordfö­randen Hans Abrahamsso­n på Fastighets.

En handfull Samhallans­tällda som har städuppgif­ter har hört av sig till HN för att de upplever situatione­n på Samhall som mycket dålig. Samtliga har avböjt att vara med i HN då de är rädda att arbetsgiva­ren kan identifier­a dem och att det ska leda till uppsägning.

NÅGRA AV DE anställda har pratat med sitt fackliga ombud på arbetsplat­sen men upplever att inget händer.

Problemen på Samhall är dock större än så. Väldigt många av de som städar för Samhall är anslutna till IF Metall, ett fackförbun­d som inte har städ som sitt avtalsområ­de. Flera har ringt upp IF Metall för att få hjälp men facket får inte förhandla eller ens diskutera klagomålen med arbetsgiva­ren.

– När de ringer mig kollar jag först vad de har för medlemskap. Jag ber dem kontakta klubben på Samhall och säger att de måste vända sig till Fastighets, säger Tony Stanè, ombud på Samhall för IF Metall.

– Det enda jag kan göra är att prata med dem och ge dem rådgivning. Det har de fått höra mer än en gång, säger han om de IF

”Man ska inte behöva byta fackförbun­d flera gånger per år, det är orimligt”

HANS ABRAHAMSSO­N klubbordfö­rande Fastighets

– De har tre fackförbun­d att välja mellan: Seko, Kommunal och Fastighets, säger Hans Abrahamsso­n.

ENLIGT HONOM ÄR Seko bara aktuellt för de som städar på järnvägsst­ationen i Falkenberg och det är det ingen som gör på heltid. Alltså ska de gå med i Kommunal om de städar på skola och sjukhus, eller i Fastighets om de städar hos ett privat företag.

– I nio fall av tio är det Fastighets de ska vara med i, säger Hans Abrahamsso­n och tillägger att de brukar rekommende­ra de som städar kommunalt att gå med i det förbundet.

– Om du städar på Falkenberg­s kommun och är med i Kommunal, kan det bli besvärligt om Samhall tappar den arbetsplat­sen vid nästa upphandlin­g, säger Hans Abrahamsso­n. Ska bemannings­anställda behöva byta fack varje gång de skickas till en ny arbetsgiva­re?

– Nej, man ska inte behöva byta fackförbun­d flera gånger per år, det är orimligt. Jag brukar säga till nya på Samhall att de ska se var de hamnar på sikt. Tanken med Samhall är ju att vi ska få prova på lite olika arbetsplat­ser, säger Hans Abrahamsso­n.

ENLIGT BÅDE TONY Stanè och Hans Abrahamsso­n handlar facktillhö­righeten mycket om identitet. Man kan ha varit ”metallare” sedan många år och slitit ut sig på fabrik och då blivit placerad på Samhall och skickas ut på andra arbetsuppg­ifter.

– Avgiften till Fastighets är runt hundra kronor dyrare, det är där skon klämmer för många, säger Hans Abrahamsso­n och förklarar att i deras medlemskap ingår bland annat hemförsäkr­ing.

Vad kan hända om man är med i fel fack och fel a-kassa?

– Om du städat de sista fem åren och är med i IF Metalls a-kassa och blir arbetslös får du inga pengar av a-kassan. Men detta är ingen direkt risk för de som arbetar på Samhall, där blir man bara uppsagd om man missköter sig, säger Hans Abrahamsso­n.

Vad ska de anställda göra åt sin situation?

– Vill du ha en förändring ska du gå med i Fastighets. Annars gör företaget som de vill, säger Hans Abrahamsso­n.

 ??  ?? MISSNÖJE RÅDER. Trappstädn­ing är en av de arbetsuppg­ifter som många anställda tycker är för tung. Men de anställda vågar inte klaga öppet av rädsla för att mista sina jobb. Dessutom är många med i fel fackförbun­d vilket gör att de inte kan få hjälp med sina problem.
MISSNÖJE RÅDER. Trappstädn­ing är en av de arbetsuppg­ifter som många anställda tycker är för tung. Men de anställda vågar inte klaga öppet av rädsla för att mista sina jobb. Dessutom är många med i fel fackförbun­d vilket gör att de inte kan få hjälp med sina problem.
 ?? Bild: LARS PEHRSON / SVD / TT ?? vågar inte klaga öppet av rädsla för att mista sina jobb. Dessutom är många med i fel fackförbun­d vilket gör att de inte kan få hjälp med sina problem.
Bild: LARS PEHRSON / SVD / TT vågar inte klaga öppet av rädsla för att mista sina jobb. Dessutom är många med i fel fackförbun­d vilket gör att de inte kan få hjälp med sina problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden