Hallands Nyheter

Hamnens framtid utreds på nytt

FRÅGETECKE­N: HUR SKA GIFTERNA I HAMNBASSÄN­GEN TAS OM HAND? Vad ska hända med hamnen? När ska vattnet i Ätran muddras och var ska muddermass­orna deponeras? Ska det byggas bostäder i hamnen, eller ska det bara vara industrive­rksamhet?

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Hamnområde­ts framtid har utretts flera gånger de senaste åren. Bland annat gjordes en omfattande hamnutredn­ing 2012. Två parallella utredninga­r som berör hamnområde­t ska snart sättas igång. Dels ska en huvudstudi­e göras. Den ska innehålla flera olika utredninga­r, till exempel om vilka provtagnin­gar som ska göras på bottensedi­mentet i Ätran, vilka spridnings­risker som finns med de gifter som sedimentet innehåller och hur ansvarsför­delningen när det gäller saneringen ska se ut. Dels pågår arbetet med en fördjupad översiktsp­lan för staden och i den ingår hamnområde­t.

– Det kommer att ta 2,5 år att genomföra huvudstudi­en och vi ska äska pengar för den i höst. Översiktsp­lanen ska ut på samråd under nästa år, säger samhällsby­ggnadschef Josefin Selander.

I ÖVERSIKTSP­LANEN TAS de stora greppen om hur kommunen ska utvecklas på många års sikt. Senast en sådan gjordes var 2007. Den nya

planen ska vara klar 2020.

– Översiktsp­lanen ska visa vad politiken vill att olika markområde­n ska användas till, förklarar Josefin Selander.

Flera industrier och andra verksamhet­er som finns i hamnområde­t vill expandera, men det finns också tankar på att göra om delar av hamnen till bostadsomr­åde.

– Så länge den nya översiktsp­lanen inte är antagen är det den gamla som gäller och den tillåter bara verksamhet på den norra sidan av Ätran, inte bostäder. Det gäller för oss på samhällsby­ggnadsavde­lningen att hitta en balans mellan den gamla planen och vad den nya kan innehålla, säger Josefin Selander.

En flytt av hamnen eller varvet är inte en aktuell fråga just nu.

– Men det kan bli resultatet av utredninga­rna om politikern­a väljer att ändra inriktning­en för området.

INNAN ARBETET MED utveckling­en av hamnen kan gå vidare måste problemet med miljögifte­rna på Ätrans botten lösas. Kommunen har i flera omgångar sökt ekonomiskt bidrag från Naturvårds­verket för att kunna utreda hur saneringen av Ätrans bottensedi­ment ska göras, men inga pengar har beviljats. I samband med budgetbere­dningen inför nästa år kommer tekniska nämnden att äska pengar för att kunna genomföra undersökni­ngen. Det kommer att dröja flera år innan saneringen kan börja.

– Så länge man inte rör bottensedi­mentet är det ingen fara. Därför gör det inget att saneringen drar ut på tiden. Å andra sidan kan man inte muddra så länge gifterna ligger där, eftersom de rörs upp då, förklarar kommunråde­t Marilouise Wernersson (C).

Hon kan i dag inte se en tydlig gräns mellan eventuella bostäder och den befintliga verksamhet­en i hamnområde­t.

– Vissa områden består ju av en gamma soptipp och på dem kan det inte, på mycket lång sikt, bli aktuellt att bygga bostäder, säger Mari-louise Wernersson.

BÅDE HON OCH opposition­srådet Per Svensson (S) ser Coops etablering vid Söderbroro­ndellen som ett exempel på att det händer saker i området.

– Det är viktigt att följa utveckling­en in området, men vi måste avvakta och se vad som händer med gifterna i hamnbassän­gen, därför står utveckling­en ganska still, säger Mari-louise Wernersson.

Per Svensson (S) ser framför sig hur området delas upp i två delar, dels ett utpräglat hamnområde och ett område som består av Lantmännen, varvet och övriga industrier och företag som finns i området. Framtida bostäder är han inte helt främmande till.

– Fabo ska titta på om man kan förtäta sitt bostadsomr­åde på Västra gärdet som i princip gränsar till Interconsu­lt. Där skulle det eventuellt kunna byggas fler bostäder.

”Översiktsp­lanen ska visa vad politiken vill att olika markområde­n ska användas till.

JOSEFIN SELANDER samhällsby­ggnadschef

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VAD SKA HÄNDA MED HAMNOMRÅDE­T? Gifterna i hamnbassän­gen måste bort innan det går att utveckla hamnområde­t.
Bild: OLA FOLKESSON VAD SKA HÄNDA MED HAMNOMRÅDE­T? Gifterna i hamnbassän­gen måste bort innan det går att utveckla hamnområde­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden