Hallands Nyheter

Gekåsägare­ns nya hem

- Mårten Samuelson 010-471 52 74 ∙ marten.samuelson@hn.se

Gekåsdeläg­aren Thomas Karlsson tänker flytta från Ullared. Men inte så långt. Han vill närmare sina rötter och tänker bygga ett pampigt hus i en lantlig idyll i Svartrå.

Villa Svartrå kallas det i ansökan som lämnats in till stadsbyggn­adskontore­t. Själv kallar Thomas Karlsson det för en gård men det liknar snarare ett litet slott när man tittar på ritningar till byggnaden. Försedd med små tinnar, ett rejält torn, orangeri, swimmingpo­ol och jacuzzi.

HUSET I SVARTRÅ är i två plan plus källare och har drygt tusen kvadratmet­er boyta. Med en fasad bestående av betongsten med grå fog kombinerad med kvadratisk­a snedställd­a natursten i granit.

Dagens huvudbyggn­ad finns på en annan plats på tomten. Men den tänker man riva då boningshus­et är i dåligt skick.

Hur kommer det sig att ni vill bygga på just den här platsen?

– Min pappa är född och uppvuxen på granngårde­n. Jag har själv inte bott där men var ofta hos min farfar och farmor när jag var liten. Det är väldigt vackert i området och vi gillar att bo på landsbygde­n, förklarar Thomas Karlsson när HN ringer upp.

I dag bor familjen Karlsson i Ullared, Thomas och hustrun Camilla plus två av barnen, ett av barnen har flyttat hemifrån.

Du kallar det för en gård, innebär det att ni kommer att ha djur också?

– Nej, där är åkrar men de arrenderas av en granne.

När vi pratas vid har Thomas ännu inte fått besked om bygglovet gått

igenom. Men en kontroll med samhällsby­ggnadsavde­lningen visar att bygglovsnä­mnden gett klartecken

STADSARKIT­EKT JOHAN RISHOLM konstatera­r i sitt remissyttr­ande att den föreslagna byggnaden kraftigt avviker från såväl närliggand­e bebyggelse som andra byggnader i Falkenberg­s kommun. Men noterar samtidigt att detta i sig inte är något hinder för godkännand­e, förutsatt att utformning och utförande har höga kvalitéer:

”Det har i flera hundra år funnits en strömning, en romantisk våg, bland annat med hänvisning­ar till äldre borgar och ruiner. Detta gestaltade sig i början av förra seklet som nationalro­mantik. Den föreslagna byggnaden följer i detta senare spår. Byggnaden utgör ett exempel på en arkitektur som tydligt uttrycker lantligt välstånd och rikedom. Valet av utformning gör att frågan om utförande blir synnerlige­n viktig”.

Länsstyrel­sen noterar att tomten ligger i ett fornlämnin­gstätt område. Det finns inga kända just där nybygget planeras, men om det påträffas under byggnation måste arbetet avbrytas och fyndet anmälas till myndighete­n. När tror du att nybygget kan stå klart?

– Det blir väl om ett par år och det blir ett roligt projekt, säger Thomas Karlsson.

”Det är väldigt vackert i området och vi gillar att bo på landsbygde­n.” THOMAS KARLSSON

delägare Gekås

 ??  ?? SLOTTET I SVARTRÅ. Så här ska familjen Karlsson bo. Byggnaden är i tre plan med
SLOTTET I SVARTRÅ. Så här ska familjen Karlsson bo. Byggnaden är i tre plan med
 ?? Bild: DEN LILLE ARKITEKTEN Bild: OLA FOLKESSON ?? drygt tusen kvadratmet­er boyta.
Bild: DEN LILLE ARKITEKTEN Bild: OLA FOLKESSON drygt tusen kvadratmet­er boyta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden