Hallands Nyheter

”Jag hoppas att de får roligt”

90 ÅR GAMMAL: BERÄTTAR OM POPPE-INSPELNING­EN 1948 var Inga Landgré både motspelare till och tillsamman­s med Nils Poppe. I sommar, 69 år senare, står karaktären Fabian Bom på Vallarnas friluftste­ater i Falkenberg.

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

– Det var en trevlig inspelning, säger Inga Landgré.

Hon har bett om att inte bli uppringd allt för tidigt. Den snart 90 år gamla aktrisen förklarar att hon inte sover så bra, nu för tiden. Men när hon svarar, på eftermidda­gen en vecka före farsen ”Soldat Fabian Bom” har premiär på utomhussce­nen i Falkenberg, minns hon sommaren 1948.

– Vi var inte i Norrtälje, men på någon liten tågstation före Norr-tälje, på Roslagsban­an, och spelade in det mesta. Det var trevlig stämning. Och jag gillade min roll, säger Inga Landgré.

HON ÄR DEN enda av huvudkarak­tärerna i Nils Poppes film ”Soldat Bom”, som hade premiär 1948, som fortfarand­e är i livet. Men några tydliga detaljer från inspelning­en minns hon inte.

– Det var ju ett tag sedan, påpekar Inga Landgré.

69 år sedan, närmare bestämt. Sommaren 1948 var hon och upphovsman­nen till Bom-karaktären, Nils Poppe, ett par. De träffades 1945 när de spelade in ”Pengar” tillsamman­s. De gifte sig 1949, året efter ”Soldat Bom” kom ut. Hur skulle du beskriva filmen för någon som inte har sett den?

– Ja, vad är det för film? Känner man till Poppe så vet man. Han skapade ju den där figuren själv.

Vad tänker du på, när du tänker på ”Soldat Bom”?

– Jag tänker på den där figuren som Nils skapade, den stelbente byråkraten. Nils gjorde ju många filmer om Bom och på slutet löstes väl soldatens stelbenthe­t upp något, med kärlekens hjälp, var det tänkt.

Och hur skulle du beskriva skådespela­ren Nils Poppe?

– Han var komiker, framför allt. Han var väldigt akrobatisk – kroppslig. Hans styrka låg i kroppssprå­ket.

UTÖVER ATT MEDVERKA i Nils Poppes filmer har Inga Landgré bland annat spelat i Ingmar Bergmans klassiker ”Det sjunde inseglet”. Under största delen av sin karriär har hon varit anställd vid landets största teatrar. Inga Landgré debuterade för 73 år sedan och är fortfarand­e yrkesaktiv. Hon har just medverkat i Lars Noréns ”Stilla liv” på Dramaten i Stockholm.

Vad var det för typ av pjäs?

– Den var mycket märkvärdig. Den var helt stum. Vi hade inga repliker. Den består av olika bilder ur livet, kan man säga.

Har du något att hälsa till skådespela­rna som ska spela ”Soldat Fabian Bom” nu i sommar?

– Nej, det vet jag inte vad det skulle vara. Jag hoppas att de får roligt!

 ?? Bild: © AB SVENSK FILMINDUST­RI 1948 ?? FILMISKT PAR. 21 år gammal spelade Inga Landgré mot sin blivande make Nils Poppe i ”Soldat Bom”. Hon har spenderat den större delen av sin långa och ännu pågående karriär på teaterscen­en, men har även setts i flertalet filmer, bland annat i Ingmar...
Bild: © AB SVENSK FILMINDUST­RI 1948 FILMISKT PAR. 21 år gammal spelade Inga Landgré mot sin blivande make Nils Poppe i ”Soldat Bom”. Hon har spenderat den större delen av sin långa och ännu pågående karriär på teaterscen­en, men har även setts i flertalet filmer, bland annat i Ingmar...
 ?? Bild: LEIF R JANSSON/SCANPIX ?? HEDRAD. 2011 fick Inga Landgré ta emot hedersbagg­en av Svenska Filminstit­utets vd Anna Serner.
Bild: LEIF R JANSSON/SCANPIX HEDRAD. 2011 fick Inga Landgré ta emot hedersbagg­en av Svenska Filminstit­utets vd Anna Serner.
 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? NUTID. Inga Landgré har under våren spelat i Lars Noréns ”Stilla liv” på Dramaten i Stockholm.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT NUTID. Inga Landgré har under våren spelat i Lars Noréns ”Stilla liv” på Dramaten i Stockholm.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? NY BOM. I sommar hoppar Jojje Jönsson in i Nils Poppes soldatkost­ym.
Bild: OLA FOLKESSON NY BOM. I sommar hoppar Jojje Jönsson in i Nils Poppes soldatkost­ym.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden