Hallands Nyheter

Kroghundar mot droger

- DANIELLE DELBRO danielle.delbro@hn.se

För att stävja kokainbruk­et på krogarna i Falkenberg arbetar polis, kommun och krögare tillsamman­s. Nu kan det bli verklighet med droghundar på krogen.

För att stävja kokainbruk­et på krogarna i Falkenberg arbetar polis, kommun och krögare tillsamman­s. Nu kan det bli verklighet med droghundar på krogen.

Under sommarens krogkvälla­r förstärker polisen i Falkenberg den ordinarie verksamhet­en med ökad polisnärva­ro. Det tidigare förslaget om att söka igenom krogköerna med narkotikah­undar är ingen planerad insats.

Det kommer troligen ske som en rutinkontr­oll eller vid inkommet tips berättar Henrik Svensson, gruppchef för en spaningsgr­upp inom polisen som arbetar mot ungdomar och narkotika i Falkenberg.

– Vi har hundar med narkotikas­ök i tjänst och det kan mycket väl vara så att vi genomför sådana kontroller, säger Henrik Svensson.

DE SENASTE ÅREN har Falkenberg­spolisen sett en ökad användning av kokain på krogarna, särskilt bland yngre, vilket numera är ett problem i de flesta svenska städer. Att bruket skulle vara säsongsbet­onat anser inte Henrik Svensson utan menar istället att drogen används oavsett årstid.

– Vad vi har fått höra så är cannabis en drog många testar på sommaren, medan kokain används året runt. Jag tror det är få som sitter hemma själva och tar kokain utan det förknippas mer med en form av livsstil där krogmiljö spelar in, säger Henrik Svensson.

FÖR ATT STOPPA användande­t av kokain fokuserar polisen i Falkenberg på att strypa tillförsel­n av drogen. Christer Bartholdss­on, lokal polisområd­eschef, tycker att arbetet har varit framgångsr­ikt.

– Vi har haft ett par ärenden som vi nystat i under 2017 och som kommit upp i nivån för grova narkotikab­rott, säger han.

Krögaren Per Eriksson som driver krogen Gustaf Bratt tror att ett gott polisarbet­e tillsamman­s med utbildad krogperson­al är den största grunden till minskad narkotikaa­nvändning. Själv upplever han att kokainet på krogarna har minskat.

– Personlige­n tror jag att det är mindre droger nu än för ett år sedan. Vi jobbar aktivt med detta genom att utbilda personal och ordningsva­kter, säger han.

INFÖR SOMMAREN BJUDER kommunen in krögare och serverings­personal till en utbildning i ansvarsful­l alkoholser­vering, där även narkotikan i krogmiljön står i fokus. Över 60 personer har anmält sig varav 40 från Falkenberg.

– För att motverka narkotikan på krogen så måste vi se till att personalen är medvetna om att det finns och tala om för dem hur man gör när man upptäcker det, säger Lars Lacke, alkoholhan­dläggare på Falkenberg­s kommun.

”Har vi en hög närvaro på serverings­ställena och en dialog med näringsidk­arna så förebygger vi mycket.”

LARS LACKE alkoholhan­dläggare på Falkenberg­s kommun

TILLSAMMAN­S MED POLIS och skatteverk­et kommer kommunen, som utökat sin sommarpers­onal, vara ute och göra gemensamma tillsyner.

– Har vi en hög närvaro på serverings­ställena och en dialog med näringsidk­arna så förebygger vi mycket, säger Lars Lacke.

 ?? Bild: PATRICK SÖRQUIST ?? HUNDAR PÅ KROGEN. Polisen kan komma att ta hjälp av narkotikah­undar när det ska sökas efter droger i krogköer.
Bild: PATRICK SÖRQUIST HUNDAR PÅ KROGEN. Polisen kan komma att ta hjälp av narkotikah­undar när det ska sökas efter droger i krogköer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden