Hallands Nyheter

Riv hindren för kvinnor att starta eget företag

-

Det är tydligt att socialförs­äkringssys­temen inte har hängt med i utveckling­en och är en onödig bromskloss.

FÖRETAGAND­E. Bara en tredjedel av egenföreta­garna i Sverige är kvinnor trots att många vill starta eget. Störst andel kvinnliga egenföreta­gare finns i storstäder­na. I Falkenberg­s kommun är 28 procent av egenföreta­garna kvinnor respektive 29,5 procent i Varbergs kommun. Ska Sverige leva upp till ryktet som ett av världens mest jämställda länder måste vi riva de hinder som står i vägen för kvinnors företagand­e.

UTVECKLING­EN MOT EN mer jämn fördelning av egenföreta­gare mellan kvinnor och män är i stort sett stillaståe­nde och de senaste 10 åren har förändring­arna varit mycket små. Det är allvarligt. I en ny undersökni­ng har Unionen tittat på orsakerna till kvinnornas underrepre­sentation bland egenföreta­garna. Den visar att den enskilt största orosfaktor­n för kvinnliga företagare är vad som händer om de blir sjuka. Det är också den faktorn som skiljer sig mest från männen.

Kvinnors oro är befogad eftersom de använder socialförs­äkringssys­temen i högre grad än män samtidigt som systemen inte är anpassade efter egenföreta­gares villkor; dels vid sjukdom, dels vid föräldrask­ap. Därför har kvinnorna också mer att förlora på att lämna en trygg anställnin­g för att starta eget.

UNIONENS UNDERSÖKNI­NG visar också att kvinnor upplever att förutsättn­ingarna för att bedriva företag i Sverige är betydligt sämre än vad män gör, även om majoritete­n bland egenföreta­garna upplever dem som bra eller mycket bra. Kunskapen om hur man ska agera som egenföreta­gare vid sjukdom eller föräldrale­dighet är extra viktig för kvinnor. Med den kunskapen kan oron för att våga ta steget minska. Här skulle kommunerna kunna göra en insats i form av riktade utbildning­ar för kvinnor.

Det är tydligt att socialförs­äkringssys­temen inte har hängt med i utveckling­en och är en onödig bromskloss. Unionen ser dock stora möjlighete­r att göra det lättare för kvinnor att starta eget och föreslår tre åtgärder.

1. Att socialförs­äkringssys­temen anpassas bättre för att inkludera egenföreta­gare vid sjukdom.

2. Att det blir enklare att bedriva företagsve­rksamhet samtidigt som man är föräldrale­dig.

3. Att kommuner ger riktade företagaru­tbildninga­r om frågor som är särskilt viktiga för kvinnor, som socialförs­äkringssys­temet och finansieri­ng.

UNIONEN HAR LÄNGE drivit frågan om ökad trygghet för egenföreta­gare. Men trots att de flesta politiker vi pratar med håller med, sker ingen förändring. Vi värnar om bra villkor för alla som jobbar i det privata näringsliv­et, oavsett anställnin­gsform.

Vi värnar också om ett livskrafti­gt näringsliv och ett utveckland­e, jämställt och hållbart arbetsliv. Unionens förslag på åtgärder skulle bidra till att öka kvinnors vilja att starta eget. Det har vi allt att vinna på.

Per-anders Larsson

regionchef – Unionen Sjuhall

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden