Hallands Nyheter

Rickard nöjd efter sommarprat­et i P1

Operasånga­ren Rickard Söderberg, som har rötterna i Halland, var först ut av årets sommarprat­are.

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hn.se

Hur känns det några dagar efteråt?

– Bra, jag är oerhört glad. Det var en näst intill ogripbar ära att få göra premiärpro­grammet. Jag höll en hög ton med ett högt språk och var inte säker på hur det skulle mottas.

Du var lite operamässi­g.

– Tack, det var ett fint uttryck. Jag har mestadels fått positiva reaktioner och en del av det jag sa har lett till samtal på sociala medier. Visst har de vanliga kritikerna också hört av sig, men de har faktiskt varit ganska få. De som tycker mest illa om mig orkade väl inte lyssna.

Är det sant att du skapade egna sommarprog­ram hemma, redan som barn?

– Ja, jag pratade och gjorde blandband, och det har alltid varit en dröm att få göra ett riktigt ”Sommar”.

Du berättade i programmet om dina kluvna känslor för din högstadies­kola, Östergårds­skolan, där du erbjudits att vara med på en Wall of fame. Hur blir det med det?

– Jo, de fick sätt upp mitt namn var de ville och nu är jag med på den väggen. Det känns bra, jag ska absolut gå dit och titta någon gång när jag är hemma i Halmstad.

”Visst har de vanliga kritikerna också hört av sig, men de har faktiskt varit ganska få. De som tycker mest illa om mig orkade väl 1 inte lyssna.” RICKARD SÖDERBERG operasånga­re och sommarprat­are i P1

Du pratade också om teaterverk­samheten på Kulturhuse­t i Halmstad och dess betydelse under din uppväxt. Jag satt i publiken och hörde dig sjunga i ”En julsaga” 1990, och vi var flera i publiken som sa att ”han kommer att bli något”.

– Är det sant? Vad kul! ”En julsaga” betydde otroligt mycket för oss som var med, att få stå på scenen som 15-åring och sjunga till en stor orkester går inte att jämföra med något jag har gjort i operaväg. Jag var med i flera uppsättnin­gar på Kulturhuse­t och det var fantastisk­t stort, det var en plats där jag verkligen kände mig välkommen. Ja, men uppenbarli­gen är du även eftersökt i dag. Jag har förstått att du just nu är i Ystad.

– Ja, jag har varit här flera somrar och i år sätter vi upp operetten ”Teaterhote­llet”. Jag har skrivit manus och libretto, jag regisserar och spelar huvudrolle­n. Vi har premiär på fredag 30 juni och spelar till och med 9 juli, och alla hallänning­ar är hjärtligt välkomna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden