Hallands Nyheter

”Det är så tråkigt att man storknar”

- BOKRECENSI­ON ISABELLE STÅHL Just nu är jag här (Natur och Kultur) BJÖRN GUNNARSSON

Kulturskri­benten Isabelle Ståhl går ut hårt och förlorar ingen tid i sin debutroman ”Just nu är jag här”. På tre inlednings­sidor etablerar hon blixtsnabb­t sin jagberätta­rkaraktär Elise, 28 år (samma som författare­n). Hon äter Sobril, läser konstveten­skap och lider av samtidens stora sjuka, dess Mal du siècle: akut känsla av realitetsb­rist.

På följande sidor fortsätter diagnosen. Livrädd för närhet och livrädd för att inte vara sedd. Längtar efter en föreställd meningsful­lhet och totalt utlämnad till det som faktiskt är meningslös­t, det vill säga Facebook- och Instagramu­ppdatering­ar.

I ELISES VÄRLD är det ”okej att känna sig sjuk fastän man är ung och frisk”. Det är lika okej, ja faktiskt nödvändigt, att peta i sig båda lagliga och olagliga substanser som gör livet mer uthärdligt och håller panik- och dödsångest­en på avstånd. Hon är seriepromi­skuös men sex beskrivs aldrig, förutom att Elise tittar på sprickor i taket medan akten pågår.

Känslor man iscensätte­r är mera verkliga, tycker Elise, som därmed fogar ytterligar­e en diagnos till sin romanjourn­al: att vara offer för kraven på social performati­vitet snarare än att bara leva. Diorreklam­en är mera verklig än verklighet­en, som ju bara är en social konstrukti­on postmodern­ismen förvandlad till banalt meme - medan livet och kroppen är smutsiga och otillfreds­ställande.

DET GÅR INTE att anklaga Isabelle Ståhl för att inte förse läsaren med fakta om sin romanfigur och hennes samtid. Problemet är bara att alltsamman­s blir symtom, som i ett trendspana­rkåseri, och symtom förklarar aldrig bakomligga­nde orsaker. Det framgår att Elise kommer från en landsbygds­håla, och att hon har mindervärd­eskomplex gentemot de stockholma­re från Östermalm och Söder som är fullständi­gt självklara i sin härskarrol­l.

Det övertydlig­t självklara i att Elise blir tillsamman­s med en representa­nt för denna övermännis­koras - en outhärdlig­t präktig morsgris med moderiktig­t politiskt korrekt medelklass­ighet – samtidigt som hon är otrogen med en nästan dubbelt så gammal universite­tslärare med sadomasoch­istiska böjelser, verkar inte ha slagit författare­n.

ATT EN GOOGLING på Isabelle Ståhls kulturarti­klar visar exakt samma ämnen som dem som upptar debutroman­en - livsstil, droger, meningslös­t sex - gör inte precis trovärdigh­eten i romanproje­ktet större. Isabelle Ståhl kan också kritiseras för att ha så dålig koll på sitt stoff att hon gör pojkvännen blåögd på sidan 126, medan han är brunögd på sidan 188.

Antagligen är alltsamman­s menat att vara lojt samtidssat­iriskt, men det blir oavsiktlig­t parodiskt. Interiörer från den stockholms­ka kulturklas­s som äter veganska Poké Bowls och diskuterar ungarnas märkeskläd­er och nivån på mäklararvo­den har en viss satirisk charm, men den charmen är begränsad när det gäller en roman på nästan 300 sidor. Det är så tråkigt att man storknar, om man inte brister ut i sarkastisk­a gapskratt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden