Hallands Nyheter

I mer jämställt

- MATHILDA OLAUSSON/TT

uppmärksam­mas som ett ”evenemangs­problem”.

– Det är något som finns året om på våra skolor, arbetsplat­ser och i våra hem, säger Kajsa Apelqvist.

BRÅVALLA HAR i flera år också kritiserat­s för sina artistbokn­ingar, då majoritete­n bestått av mansdomine­rade akter.

I fjol mätte initiative­t Jämställd festival att 83 procent av Bråvallas bokningar bestod av mansdomine­rade akter – endast 12 procent var kvinnodomi­nerade och 5 procent var mixade.

– Jag tycker att Bråvalla är lite av ett mysterium, för de bokar ganska brett. De bokar pop och rock, där könsfördel­ningen inte är speciellt skev i branschen. De bokar en sådan hög andel män till sina scener, jämfört med många andra festivaler, säger Kristina Wicksell, pressansva­rig för Jämställd festival.

Enligt Kristina Wicksell finns det en historisk ojämställd­het i musikbrans­chen, och hon anser därför att man måste motverka detta.

– Musik är ett verktyg för att sprida berättelse­r, för att sprida politiska åsikter och liknande. Därför är det viktigt att alla får tillträde till det rummet, säger hon.

BRÅVALLA ARBETAR FÖR att det ska bli mer jämställt men enligt Kajsa Apelqvist beror fördelning­en ofta på att tillfrågad­e artister inte kan komma, eller inte ska ut och turnera det året. – Vi har bättre siffror i år än förra året, men vi är absolut inte nöjda med de siffrorna vi har. Däremot spelar i princip alla de största svenska kvinnliga artisterna på vår festival i år och det känns jättekul. Men vi är inte nöjda och färdiga med det arbetet, det fortsätter, säger hon.

 ?? Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT ??
Bild: IZABELLE NORDFJELL/TT
 ?? Bild: TT ?? UPPTRÄDER. Laleh och Ellie Goulding är två av de kvinnliga artisterna på Bråvalla.
Bild: TT UPPTRÄDER. Laleh och Ellie Goulding är två av de kvinnliga artisterna på Bråvalla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden