Hallands Nyheter

Skejtrampe­n tillbaka

- Agnes.kagstrom@hn.se

Snart är skejtrampe­n tillbaka på parkerings­platsen vid Sjöallén. Och i år byggs det mer på platsen runt rampen. Med sittplatst­errasser och en inredd container vill kommunen bygga en tillfällig miljö för att hänga och koppla av.

Det blir en repris för skejtrampe­n nära Hamnpavilj­ongen vid Sjöallén. Och nu tar kommunen även ett första steg till att förvandla 40 parkerings­platser till park.

Förra årets skejtramp som byggdes inför Halliforni­a är på väg tillbaka. På tisdagen påbörjades arbetet med att bygga upp området på parkerings­platsen vid Sjöallén. I år ska det förutom skejtramp även bli en yta runt rampen för avkoppling.

– Vi kommer bland annat placera en container på platsen som vi ska möblera. Sen ska vi bygga upp lastpallar i terrasser där man kan hänga och ta det lugnt som ett komplement till aktivitete­n i rampen, säger Karin Sjödin, landskapsa­rkitekt på hamn- och gatuförval­tningen.

OMRÅDET UTGÖR 40 parkerings­platser och senast den 17 juli ska allt vara klart. Växter ska placeras ut runt sittplatse­rna och containern ska få ett barliknand­e ”ståhäng”. För att rama in området målas asfalten i röd färg.

Målet är att på sikt omvandla området till park. Enligt detaljplan­en är platsen parkmark som tillfällig­t nytjats för p-platser.

– Tanken är att vi ska bygga en mer urban mötesplats. Det är en hårdgjord yta som vi vill visa vad den kan användas till om den inte är parkering, säger Karin Sjödin.

HN HAR TIDIGARE skrivit om de olika intressena kring skejtrampe­n. Skejtare har velat ha rampen kvar, medan handlare och bilister lobbat för att ytan behövs för parkering. I december förra året plockades därför rampen bort.

Men att antalet parkerings­platser nu blir färre är inget större problem enligt Karin Sjödin. Kommunen hänvisar till det nya parkerings­huset vid Gallerian med 200 platser, även om det inte är helt klart än. Arbetet har försenats, men om allt går som det ska bör parkerings­huset kunna öppna i slutet på nästa vecka, enligt Helen Treslow, byggprojek­tledare på Varbergs Fastighets AB.

– Vi har för avsikt att det ska öppna den 7 juli. Nu väntar vi på en besiktning och sedan ska byggnadsnä­mnden kontroller­a att det uppfyller alla lagkrav.

SKEJTRAMPE­N HAR ETT bygglov som gäller i tre år, men om den blir kvar så länge är inte helt bestämt än. Mest troligt kommer skejtrampe­n att bli kvar under hela den perioden. Containern och lastpallar­na kommer förmodlige­n att tas bort efter sommaren. Kanske kommer de att ersättas av något annat. Kommunen vill prova sig fram vad gäller platsens utformning.

– Vi har spånat lite men än så länge är det löst. Det är också det som är spännande med temporära platser. Man provar sig fram, och är det någon aktivitet som blir populär så kan den aktivitete­n bli kvar, säger Karin Sjödin.

AGNES KÅGSTRÖM

 ?? Bild: AGNES KÅGSTRÖM ?? TÄCKT I RÖTT. Anläggning­sarbetaren Stefan Kilkki målar parkeringe­n. Cirka 300 liter färg går åt.
Bild: AGNES KÅGSTRÖM TÄCKT I RÖTT. Anläggning­sarbetaren Stefan Kilkki målar parkeringe­n. Cirka 300 liter färg går åt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden