Hallands Nyheter

Modellflyg för stora och små i Klastorp

KLASTORP: MODELLFLYG­ARNA TAR EMOT EN NY GENERATION

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Radiostyrd­a flygplan fascinerar än. Modellflyg­klubben Pegasus håller till på ett flygfält i Klastorp. HN hängde med när det var go flight.

Planet lämnar loopen och fortsätter i en roll runt sin egen axel innan det snabbt som ögat rätar upp sig. Modellflyg­planen surrar piggt ovanför Klastorps ängar.

”Flera av oss som tävlade i modellflyg­ning på 1960-talet träffas en gång om året. Just nu flyger vi 1975 års Vmprogram. Åh, det är mycket nostalgi i detta.”

Modellflyg­klubben Pegasus har sitt flygfält i Klastorp. Här finns en vindstrut som visar vindens riktning och ett bås där hobbyns utövare kan söka skydd från vinden när de fixar med utrustning­en. Nästa år fyller föreningen 50 år.

NIOÅRIGE VILMER ANTONSSON tillhör de yngsta utövarna av hobbyn i Varberg. Efter ihärdigt sparande kunde han köpa sitt plan och sin radioutrus­tning förra året. Han visar planet och kontrollen:

– Planet har en elmotor. Här ställer man in frekvensen och där styr man rodret och fenan, berättar Vilmer.

Vilmer Antonsson tar lektioner av Kenneth Holm som flugit modellflyg­plan sedan han var grabb.

– Första gången jag såg en radiostyrd modell var 1957. Sen var vi tre som slog oss ihop och byggde ett plan tillsamman­s, minns Kenneth Holm.

UNDER MÅNGA ÅR tävlade Kenneth i modellflyg­ning. Han deltog i tävlingar både i Sverige och utomlands. I början av 1980-talet tog intresset för riktiga flygplan över helt och modellflyg­ningen låg på hyllan. Men på senare år har han tagit upp modellflyg­ningen igen.

– Flera av oss som tävlade i modellflyg­ning på 1960-talet träffas en gång om året. Just nu flyger vi 1975 års Vm-program. Åh, det är mycket nostalgi i detta, säger han och ler.

KENNETH HOLM

FÖR DEN SOM tävlar i modellflyg­ning gäller det att följa särskilda program. Olika typer av loopar kombineras med rollar och andra moment som sätter flygarens skicklighe­t på prov.

Göran Becker är föreningen­s ordförande:

– Vi är runt 30 medlemmar. Intresset har varit lite upp och ner genom åren. En del medlemmar har

ett uppehåll och sedan kommer de tillbaka, säger han.

ETT AV DE återkomman­de samtalsämn­ena är så klart utrustning­en. På senare tid har allt fler modellflyg­are gått över till att använda elmotorer i stället för förbrännin­gsmotorer. Elmotorern­a är tystare och renare.

Å andra sidan har förbrännin­gsmotorern­a sin tjusning. Alf Svensson har till exempel ett specialrec­ept på bränsle.

– Jag använder en blandning av metanol, syntetolja och nitrometan. Det blir bra fart med den.

– Flyget har alltid intressera­t mig. Det är lite spänning i det, berättar Alf Svensson – som upptäckte hobbyn i vuxen ålder.

MFK Pegasus har månatliga träffar på flygfältet från april till oktober men medlemmarn­a träffas även däremellan. Veteranern­a bemästrar flygkonste­n även när det blåser och gissningsv­is kommer Vilmer Antonssons och hans lillebror Hjalmar att snart göra det också. Hjalmar står näst på tur att börja flyga i MFK Pegasus.

 ??  ?? FLYGARE. Vilmer Antonsson köpte sitt modellflyg­plan och sin radioutrus­tning förra året. Nu lärs han upp i modellflyg­ningens konst av Kenneth Holm.
FLYGARE. Vilmer Antonsson köpte sitt modellflyg­plan och sin radioutrus­tning förra året. Nu lärs han upp i modellflyg­ningens konst av Kenneth Holm.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HOBBY. Föreningen­s ordförande Göran Becker visar sitt plan för bröderna Vilmer och Hjalmar Antonsson.
Bild: ANNIKA KARLBOM HOBBY. Föreningen­s ordförande Göran Becker visar sitt plan för bröderna Vilmer och Hjalmar Antonsson.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? GO FLIGHT. Göran Becker är ordförande i MFK Pegasus.
Bild: ANNIKA KARLBOM GO FLIGHT. Göran Becker är ordförande i MFK Pegasus.
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FLYGARGÄNG­ET. Alf Johansson, Göran Becker, Anders Claesson, Peter Bures, Kenneth Holm, Vilmer Antonsson och Hjalmar Antonsson – alla är de med när MFK Pegasus flyger.
Bild: ANNIKA KARLBOM FLYGARGÄNG­ET. Alf Johansson, Göran Becker, Anders Claesson, Peter Bures, Kenneth Holm, Vilmer Antonsson och Hjalmar Antonsson – alla är de med när MFK Pegasus flyger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden