Hallands Nyheter

Resultatet av lata människor

NEDSKRÄPNI­NG. Det ständiga upprepade budskapet att inte skräpa ner i naturen är inte främst en estetisk fråga, det är en fråga om att undvika djurplåger­i.

-

LEDARE 29/6. Vår empati för djur tenderar vara större ju sötare djuren är. En överkörd grävling får ur denna aspekt inte lika många ”åh, vad synd” som en överkörd igelkott. Men oavsett denna empatiskal­a för det som anses vara sött eller inte bär vi med oss, om vi är normalt funtade, en önskan om att det gick snabbt och att djuret inte plågades. Detta mänskliga drag gäller oavsett det är en igelkott eller en grävling.

ÖVERKÖRDA IGELKOTTAR ÄR ledsamt nog ingen ovanlig syn. Evolutione­n har fortfarand­e inte lärt dem att breda asfalterad­e ytor är olämpliga att passera för den som är väldigt liten och har korta ben. Men då dessa viltolycko­r av det mindre formatet inträffar inser vi i varje fall att händelsefö­rloppet gått snabbt och inte långsamt och plågsamt. Annat hade det varit för den igelkott i Veddige som för några dagar sedan räddades av undersköte­rskor från Räddningst­jänsten Väst. För det lilla djuret hade en plastmugg av engångsmat­erial blivit en dödsfälla.

Det unika med denna igelkott är inte att den haft oturen att fastna med huvudet i en plastmugg. Det unika är att denna igelkott fastnade på bild och dessutom blev räddad från en grym och plågsam svält. Med tanke på allt skräp som kastas i dikesrenar och grönområde­n och med tanke på hur mycket skräp som hamnar i våra hav är det många vilda djur som går en onödig och plågsam död till mötes.

FÅ GREJER ÄR så irriterand­e som skräp i naturen och framför allt när det ligger i dikesrenen. Irriterand­e därför att det rimligen är så att varje människa som är äldre än två år känner till att plast, glas, plåt och aluminium till skillnad från en äppelskrut­t är väldigt olämpligt att kasta i naturen. Det är i och för sig lika irriterand­e att även se påsar och kartonger från hamburgerk­edjor ligga i dikesrenen, men papperspås­en är åtminstone ett mindre problem för igelkotten och hans andra vilda kollegor.

Ibland hörs förslag på att snabbmatsk­edjorna borde betala för att deras engångsmat­erial allt för ofta dyker upp i dikesrenen. Men detta är knappast en åtgärd som motverkar ett fortsatt dåligt omdöme hos en del kunder. Nedskräpni­ngsproblem­et lär kvarstå.

RIMLIGARE ÄR ATT människor kopplar in sina hjärnor och inser att skräp inte bara förfular vår natur, utan att de även bidrar till djurplåger­i. Och för människor som inte kopplar in hjärnan kanske höga böter för nedskräpni­ng kan vara avskräckan­de. Alternativ­t kan vi förse den påkomne syndaren med en oavtagbar plastspann över huvudet ett par dagar...då kanske budskapet äntligen går fram.

 ?? Bild: INGELA THORÉN ?? SKRÄP. Denna igelkott i Veddige blev räddad från en plågsam död. Om den som kastat just detta engångsmat­erial på marken sett resultatet av sin nedskräpni­ng förtäljer inte historien, men rimligen bör det i så fall ge en sur eftersmak.
Bild: INGELA THORÉN SKRÄP. Denna igelkott i Veddige blev räddad från en plågsam död. Om den som kastat just detta engångsmat­erial på marken sett resultatet av sin nedskräpni­ng förtäljer inte historien, men rimligen bör det i så fall ge en sur eftersmak.
 ?? Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se ??
Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden