Hallands Nyheter

Fakta: Familjen Nilsson/grossman

- LOTTA OLSSON lotta.olsson@hn.se

* Jessica Nilsson, 40 år. Förskolelä­rare.

* Rolf Nilsson, 54 år. Jobbar med bemanning.

* Emma Nilsson, 13 år.

* Anders Nilsson, 3 år.

* Emilie Grossman, 17 år.

– Ja, det ska ju inte kännas som ett hotell här. Man får hjälpa till, som en i familjen, säger Emilie Grossmans värdpappa Rolf Nilsson.

Emilie Grossman är den andra studenten som bor hos familjen. Idén väcktes efter att ha läst en artikel om utbytesstu­denter i Varbergspo­sten. Jessica och Rolf Nilsson får inga pengar för den tillfällig­a familjemed­lemmen från företaget som organisera­r utbytet.

– Jag tycker inte bara att man kan tänka på kronor och ören. En känsla kan man inte sätta pengar på, säger Rolf Nilsson.

VÄRDFÖRÄLD­RARNA har sett Emilie Grossmans utveckling på nära håll. Från blyg och stängd till självständ­ig och pratglad.

– Grannen sa för ett tag sedan att hon är så pratsam. Hon tar så mycket initiativ, det upplevde vi inte i början, säger Jessica Nilsson.

Det känner Emilie Grossman igen sig i. Blygheten var en av anledninga­rna till att hennes mamma hemma i Tyskland tyckte att dottern skulle göra ett utbytesår.

– Nu kan jag gå fram till vem som helst och säga ’Hej! Jag heter Emilie!’, det kunde jag inte göra innan, säger Emilie Grossman.

KANSKE HADE INTE hennes mamma räknat med att ett år i Sverige dessutom skulle göra dottern sugen på att resa mer.

– Jag har inte alltid velat resa, i gamla Öst-tyskland där jag kommer från reser man inte så mycket. Men nu vill jag åka överallt. Det är jättespänn­ande att se en annan kultur. Vad gör de här? Och varför då?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden