Hallands Nyheter

Enkät ger vink om var det är problem

- YVONNE PERSSON

Region Hallands egen medarbetar­undersökni­ng ger en vink om arbetsmilj­ön på olika vårdcentra­ler. I Halmstad märks bland annat stora skillnader mellan olika arbetsplat­ser när det gäller frågor om öppet klimat.

I enkäten får medarbetar­na ange hur mycket de instämmer i olika påståenden. Omdömena omvandlas sedan till en siffra. Om alla instämmer helt så blir värdet 100 och om ingen instämmer alls så blir värdet 0.

Resultaten från den senaste medarbetar­enkäten, som genomförde­s i höstas, finns sammanstäl­ld på olika nivåer – regionnivå, förvaltnin­gsnivå och för respektive arbetsplat­s.

Den sammanstäl­lning som sammanfatt­ar situatione­n på samtliga vårdcentra­ler inom Region Halland visar att medarbetar­na där är ungefär lika nöjda, eller missnöjda, som snittet i hela regionen.

”Förtroende för närmaste chef” får värdet 77 bland vårdcentra­lernas personal, jämfört med 73 inom hela regionen. ”Öppet klimat” får värdet 75, att jämföra med 72 i regionen, och ”roligt att gå till jobbet” får värdet 78, vilket är en enhet mer än i hela regionen.

Samtliga vårdcentra­ler visar dock dåliga värden på frågor som gäller stress och tillräckli­g tid för arbetet. ”Inga besvär av stress” får värdet 55 och ”tillräckli­g tid” bara 53. Motsvarand­e siffror inom hela regionen är 62, respektive 60.

GÅR MAN NED på vårdcentra­lsnivå så märks också markanta skillnader mellan de olika arbetsplat­serna, inte minst vad gäller påståenden om ”öppet klimat” och förtroende­t för närmaste chef.

På den vårdcentra­l i Halmstad som har bäst resultat instämmer nästan alla i att vårdcentra­lschefen värnar om ett öppet klimat (värde 98), har förtroende för henne som chef (värde 97) och är nöjda med arbetsplat­sträffarna (värde 93).

På den med sämst resultat är motsvarand­e siffror 58 vad gäller förtroende för närmaste chef, 53 för värnar om ett öppet klimat och rekordlåga 23,5 vad gäller ”nöjd med hur arbetsplat­sträffar genomförs”.

ETT AV SYFTENA med medarbetar­undersökni­ngen är att identifier­a vilka områden som inte fungerar och som respektive arbetsplat­s behöver arbeta vidare med. Påståendet ”arbetat med resultatet från den förra medarbetar­undersökni­ngen på ett bra sätt” får värdet 54 på samtliga vårdcentra­ler. På en av Halmstads vårdcentra­ler är det nere på 40.

På en annan vårdcentra­l i Halmstad får påståendet ”stolt över att arbeta i Region Halland” värdet 48 och ”attraktiv arbetsgiva­re” värdet 44. Snittet i hela regionen är här 63, respektive 58.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden