Hallands Nyheter

Kris på akuten inför halländsk festhelg

Personalkr­isen på akutmottag­ningen

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Till helgen väntas Halmstads befolkning mångdubbla­s i samband med Tall Ships Races. Samtidigt har sjukhusaku­ten stor personalbr­ist. Lösningen blir att beordra in sjuksköter­skor.

När vi träffar två av akutens sjuksköter­skor och representa­nter för Vårdförbun­det har de precis fått veta att Region Halland kommer att använda sig av sin möjlighet att beordra medarbetar­e att arbeta extra utan särskild kompensati­on.

– När det gäller samhällskr­itisk verksamhet så har arbetsgiva­ren den rätten. Vi ville att man åtminstone skulle ge dem som beordras in ett par extra semesterda­gar, men fick inte igenom det, konstatera­r Camilla Ternström, ordförande i Vårdförbun­det Halland.

Under den stundande helgen är det sju pass på akutmottag­ningen som måste bemannas, men det uppges saknas sjuksköter­skor till ytterligar­e ett 40-tal arbetspass under sommaren och det finns risk att även de som hunnit gå på semester tvingas tillbaka.

– Det här är tydligen bara startskott­et och nu känner vi att vi inte orkar mer. Vi i personalen har verkligen varit lojala och täckt upp för varandra under lång tid, men nu är vi körda i botten, säger sjuksköter­skan Nina Uddstrand.

– Vårt jobb på akuten kräver att man är fullkomlig­t alert och skärpt precis hela tiden. Jag är otroligt besviken på vår ledning. Sjukhusche­fen har gått ut och sagt att han inte är orolig för patientsäk­erheten, men han har inte varit här och frågat efter vår åsikt, säger kollegan Fredrik Bagge, som varit akutmottag­ningen trogen i 19 år.

NÄR SJU SJUKSKÖTER­SKOR beordrats in till helgen uppnår akutmottag­ningen ändå bara normal bemanning. Beredskape­n har inte höjts inför Tall Ships Races eller den stora triathlont­ävling som pågår under lördagen.

– Arbetsgiva­ren har inte bedömt detta som en riskhelg, men det är klart att det är en förhöjd risk med så mycket människor i stan, säger Fredrik Bagge.

Både Nina och Fredrik är också djupt bekymrade över att många kollegor redan valt att lämna akutmottag­ningen. Just nu är hela tio sjuksköter­sketjänste­r vakanta.

– Jag är också en av dem som nu söker andra jobb och är nästan beredd att ta vad som helst. Egentligen vill jag vara kvar, men arbetsgiva­ren har tagit bort all arbetsgläd­je, säger Nina Uddstrand, som arbetat på akuten i tio år.

– Vi ser detta som både ett arbetsmilj­öoch patientsäk­erhetsprob­lem. Nästa steg blir att kontakta Arbetsmilj­överket och Inspektion­en för vård och omsorg, säger Camilla Tellström.

BÅDE VERKSAMHET­SCHEFEN och områdesche­fen för akutklinik­en har själva semester när HP söker dem, men tillförord­nade områdesche­fen Eva Osvald Gustafsson ger sin bild av vad som hänt:

– Problemet är att det finns en personalbr­ist i botten. Det är flera medarbetar­e som nyligen slutat och så kom sommarseme­strarna upptill. Vi använder nu de verktyg vi har som arbetsgiva­re, men hoppas slippa att bryta semestern för någon. I nuläget handlar det om att beordra dem som inte hunnit gå på semester att ta extra pass.

Förra sommaren lockade ni sjuksköter­skor som jobbade extra på akuten med en kraftigt förhöjd timlön. Varför finns inte den moroten nu?

– Sjukhusled­ningen har velat komma ifrån den typen av verktyg, så nu använder vi oss av det vanliga avtalet. Situatione­n är svår just nu, inte minst för chefer och medarbetar­e på akuten, men det är sådant här som kan hända i vården.

Hade inte akuten egentligen behövt förstärka bemanninge­n under den kommande helgen?

– Vi har en grundbeman­ning som ska klara det mesta. Vi jobbar för att klara vårt uppdrag och som invånare kan man känna sig trygg med det, säger Eva Osvald Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden