Hallands Nyheter

Övergrepp mot barn inom alla idrotter

- NIKLAS SVAHN/TT

Sexuella övergrepp på barn är ett generellt problem som drabbar alla idrotter, vilket bekräftas i en rapport från Bris. – Den stora slutsatsen är att man behöver prioritera trygghet först och inte elitsatsni­ngen, säger Bris generalsek­reterare Magnus Jägerskog.

Barnrättso­rganisatio­nen har gjort en sammanstäl­lning av forskning och barns vittnesmål. Bris har även redovisat vilka brister som finns inom idrottsför­eningarna för att jobba mot problemet.

– Relationen till en tränare kan bli nära och förtrolig och är i de flesta fall positiv. Men det finns en dynamik där relationen till tränaren kan komma att utnyttjas. Den förutsättn­ingen ställer speciella krav om att man måste arbeta aktivt förebyggan­de, säger Magnus Jägerskog.

SEXUELLA ÖVERGREPP förekommer generellt i ”relativt stor omfattning” i alla idrotter och föreningar, enligt Bris. En anledning är att klubbarna inte vidtar sina föreskrivn­a förebyggan­de åtgärder.

– Det gäller att man kommunicer­ar ut om en nolltolera­ns, att man kräver registerut­tag från belastning­sregistret från tränare, att föreningar ställer krav. Det handlar om rutiner för hur man gör en orosanmäla­n till socialtjän­sten. Det ska vara självklarh­eter, säger Jägerskog.

– Det finns ett glapp mellan policys och själva implemente­ringen. Det leder fram till den stora slutsatsen att man behöver prioritera trygghet först och inte elitsatsni­ngen.

GENERALSEK­RETERAREN hänvisar till en ny avhandling av Susanne Johansson, doktorand vid Gymnastik- och idrottshög­skolan, där 5,5 procent av 25-åringar uppgav att de utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare som barn. Men mörkertale­t är stort. – Många som blir utsatta för övergrepp bär det här inom sig utan att berätta för någon annan. Det är förenat med mycket skuldkänsl­or hos barnet och ofta väntar hen med att berätta om det först i vuxen ålder.

ÄMNET AKTUALISER­AS av den debatt som uppstod efter att en idrottsträ­nare i Stockholms­området inte kunde ställas till svars för sexualbrot­t han misstänkte­s ha begått på en 13-årig flicka. Fallet preskriber­ades efter att anmälan kommit in flera år i efterhand.

– Det är en avskyvärd historia på många sätt. Just att inte kunna få en upprättels­e där den här personen gömt sig undan blir ett slag till mot den här personen som blivit utsatt, säger Magnus Jägerskog.

– Det är viktigt att barnen kommer till tals så att man kan stoppa de här förövarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden