Hallands Nyheter

Strand siktar på att slå sitt Vm-rekord

- MADELEINE BÄCKMAN 031-62 40 00 madeleine.backman@gp.se FREDRIK TILLBERG 031-62 40 00 fredrik.tillberg@gp.se

Sverige åker till VM i Estland med medaljchan­ser. Lina Strand tror på laget i stafetten. – Där har vi störst medaljchan­s, säger hon.

Det svenska Vm-laget har en tuff utmaning framför sig. För några veckor sedan var de i Estland på ett träningslä­ger och rekade området de kommer att tävla i.

– Vi vet mycket väl vad som väntar. Det är mycket underveget­ation som gör det svårforcer­at att ta sig fram. Löpningen kommer bli tung, säger förbundska­ptenen Håkan Carlsson.

– Men det är tufft och tungt för alla. Medeldista­nsen är lite snälllare i alla fall.

Men laget har de senaste åren fått känna på tuff terräng vid ett flertal tävlingar.

– Vi har lärt oss att behärska den. Det gäller att vara distinkt och fokusera på att springa så rakt och rätt som möjligt. Vi är trygga i vår vetskap om vad som behövs.

HAN BESKRIVER LAGET som starkt. De är laddade till tänderna och i deras interna Facebook-chatt florerar taktiksnac­k, peppning och ren glädje.

– Vi kommer att vara med och fajtas om medaljerna varje dag. Styrkan i laget är att vi är ett brett landslag och inte beroende av enstaka stjärnor. Den goda prestation­sförmågan kommer av att alla är så duktiga på att höja varandra. Det har gjort så att vi har tagit klivet mot världstopp­en.

VILKA SOM FÅR springa stafettern­a tas ut närmare start. Håkan Carlsson har koll på vilka av konkurrent­erna som kan bli farliga i dessa tävlingsgr­enar.

– Maja Alm från Danmark är oerhört duktig. Men det är även de ryska och schweizisk­a tjejerna, säger förbundska­ptenen.

Lina Strand från Majornas OK kommer att springa sprint och medeldista­ns. Hon känner att hon har medaljchan­ser i sig men siktar i första hand på att slå sitt eget mästerskap­srekord, som är topp åtta.

– Jag vet att det finns en realistisk chans till medalj och att det inte behövs några ytterlighe­ter för att det ska ske. Det är första gången jag känner så i ett mästerskap, säger 28-åringen och fortsätter:

– Medalj är förstås drömmålet, men jag känner inte att jag måste ta det för att vara nöjd. Målsättnin­gen är att slå min bästa placering.

HON HOPPAS ATT hennes form i sprint- och medeldista­nserna ska räcka för att få springa stafetten, där hon i sådana fall får springa den första sträckan, som hon har gjort mycket tidigare.

– Jag är förberedd, men det är väldigt jämnt mellan oss som är med. Det är en speciell känsla att tävla tillsamman­s som ett lag så jag förbereder mig väldigt mycket för stafetten om jag blir uttagen.

Nu har en nervositet­skänsla börjat smyga sig på.

– Den kommer alltid oavsett så det är ett bra tecken, säger Lina Strand.

 ?? Bild: STINA LOMAN ?? FÅR BERÖM. ”Lina har inför säsongen kompletter­at sin väldigt goda orienterin­gsteknik med att ha tagit stora kliv fysiskt. Visade med två pallplatse­r på världscupe­n i Finland att hon nu tillhör världstopp­en på både sprint- och skogsdista­nserna”, säger...
Bild: STINA LOMAN FÅR BERÖM. ”Lina har inför säsongen kompletter­at sin väldigt goda orienterin­gsteknik med att ha tagit stora kliv fysiskt. Visade med två pallplatse­r på världscupe­n i Finland att hon nu tillhör världstopp­en på både sprint- och skogsdista­nserna”, säger...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden