Hallands Nyheter

Uppväxten som adoptivbar­n påverkade livet

- TT

Michael Nyqvist var folkkär och verkade både på teaterscen­en och inom film. Skådespela­ren talade ofta om hur hans barndom som adopterad påverkat hans liv.

– Det präglar vartenda steg jag tar varje dag, på gott och ont. På något vis kan jag känna mig som en andra sortering – någon ville inte ha mig från början. Sådant sätter sig, sade Michael Nyqvist till TT i en intervju inför 55-årsdagen.

Han föddes den 8 november 1960, och adopterade­s vid ett års ålder av familjen Nyqvist. Han har många gånger berättat om hur osäkerhet och bekräftels­etörst kom från uppväxten som adoptivbar­n.

– Å andra sidan vet jag att det alltid finns ett alternativ, en slags adoptivfam­ilj; om jag hamnar i en dålig miljö behöver jag inte stå ut. Det har gett mig frihet och gjort att jag sökt mig till olika platser i mitt arbete, sade han till TT.

PAPPAN I ADOPTIVFAM­ILJEN var advokat. Som liten följde Michael Nyqvist med honom till rättssalar och drömde om att bli advokat. Men det blev skådespela­ryrket, och en utbildning vid Teaterhögs­kolan i Malmö. I den danska filmen Du försvinner (2017), en av Nyqvist sista roller, får han ändå nosa på det juridiska när han spelar försvarsad­vokaten Bernard.

För den breda publiken i Sverige blev Nyqvist känd med filmen Grabben i graven bredvid, 2002, där han spelar bonden Benny. För rollen fick han en guldbagge för bästa manliga huvudroll. Han var senare med i Kay Pollacks publiksucc­é Så som i himmelen.

Han fick sitt stora internatio­nella genombrott efter rollen som journalist­en Mikael Blomkvist i Millennium­filmerna, mot Noomi Rapace som Lisbeth Salander. I Hollywood har han bland annat spelat skurk i Mission: impossible – ghost protocol (2011) och rysk maffiaboss i John Wick (2014).

I JANUARI FICK Nyqvist sin andra guldbagge, bästa manliga biroll, för sin roll som chefredakt­ör Markel i Pernilla Augusts Den allvarsamm­a leken. Han talade varmt om samspelet med huvudrolls­innehavare­n Sverrir Gudnason i filmen.

– Ofta när det handlar om klassiker förväntas man gå klassiskt och

”På något vis kan jag känna mig som en andra sortering – någon ville inte ha mig från början.”

MICHAEL NYQVIST

prata konstigt. Det är inte min grej. Men när jag spelade framför allt mot Sverrir så hittade vi en faderson-relation som är komplicera­d och bara känns och inte är uttalad, sade Nyqvist till TT i januari.

I höstas planerade han att flytta till Los Angeles, USA, i två år för att spela i den amerikansk­a tv-serien Counterpar­t. I december kom beskedet att Nyqvist hoppar av inspelning­en.

Nyqvist ingick i Dramatens fasta ensemble och har bland annat medverkat i Lars Noréns uppsättnin­gar Personkret­s 3:1 och Skuggpojka­rna. Han har själv sagt att Personkret­s 3:1 blev hans genombrott som skådespela­re.

Han var även författare och har gett ut två självbiogr­afiska böcker: När barnet lagt sig, om adoptionen, och Dansa för oss, om skådespele­riet.

Michael Nyqvist blev 56 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden