Hallands Nyheter

Vinnare.

Filippa Ljungberg och Moa Lysebäck valdes ut till Rotarystip­endiet för sina projektarb­eten om Afrika.

- DANIELLE DELBRO danielle.delbro@hn.se

I år kammade Filippa Ljungberg och Moa Lysebäck från Falkenberg­s gymnasiesk­ola hem Rotarystip­endiet. Båda har i sina projektarb­eten tagit sig an Afrika, men på två helt olika sätt.

Rotarys ungdomssti­pendium tilldelas dem, som med sitt projektarb­ete främjat internatio­nell förståelse och vänskaplig­a relationer mellan människor i olika länder, samt gjort någonting för andra människor utan egennytta.

En multifunkt­ionell läsförståe­lsebok om afrikanska djur och ett volontärar­bete i Tanzania blev de arbeten som valdes ut av Falkenberg­s Rotaryklub­b i år. Bakom dessa står Falkenberg­sborna Filippa Ljungberg och Moa Lysebäck, som bägge två blev väldigt överraskad­e över stipendieb­eskedet.

– Jag blev helt chockad när de ringde, säger Moa Lysebäck.

Filippa Ljungberg håller med. Hon har inte haft en susning om att någon av hennes lärare nominerat hennes projektarb­ete till stipendiet.

I tre veckor bytte hon ut vardagen och familjen i Falkenberg till staden Arusha i Tanzania. Där arbetade hon för volontäror­ganisation­en OIKA – Our Kids In Africa, med att informera unga tjejer om mens, och hjälpa ensamståen­de mödrar att starta egna företag för att ge dem en försörjnin­g.

– Många skolflicko­r i Tanzania väljer att skolka när de har mens vilket såklart påverkar deras utbildning. Vi jobbade mycket med att informera och bryta tabun kring mens och mensskydd. Det är häftigt att en sådan liten sak som att dela ut gratis mensskydd kan vara så avgörande för flickornas liv, säger hon.

INNAN, UNDER OCH framförall­t efter resan blev det mycket att plugga ikapp och sammanstäl­la för Filippa Ljungberg, men i slutänden tycker hon att resan var värd det.

– Även om det blev rätt mycket att plugga så skulle jag ändå säga att jag alltid kommer bära med mig det här, och jag skulle vilja åka tillbaka till Tanzania någon mer gång, säger hon.

FÖR MOA LYSEBÄCKS del blev det inte någon resa till Afrika, utan en månad i Varberg. Det var hennes tidigare praktik som ledde henne tillbaka till Mariedalss­kolan där de hade börjat arbeta kring temat Afrika. Moa valde att rikta in sig på att öka läsförståe­lsen för en av elevernas vars kommunikat­ionsmedel inte är det talade språket.

– Skolan har en metod där man arbetar mycket med pek-kartor och bilder och jag ville göra någonting liknande. Så jag bestämde mig för

att en elev skulle få lära sig sex välkända afrikanska djur, som zebra, leopard, elefant, noshörning, lejon och giraff, säger hon.

UNDER SITT PROJEKTARB­ETE utformade Moa Lysebäck ett häfte där varje sida bestod av bilder och tre meningar om varje djur. Varje ord var ditsatt med kardborreb­and så att Moa Lysebäck under läsningens gång kunde ta bort vissa ord som eleven på egen hand fick gestalta med hjälp att ett leksaksdju­r. Tog hon till exempel bort ordet klampade, i meningen ”den stora elefanten klampade” så fick eleven låtsasklam­pa med leksaksele­fanten. Efter fyra veckor fick eleven visa alla meningarna själv med hjälp av alla leksaksdju­ren, och framförand­et utspelade sig på en savann som Moa Lysebäck på egen hand skapat av en gammal kartong.

– Det här arbetet har verkligen fått mig att vilja jobba med barn och funktionsh­inder i framtiden. Lärarvärld­en öppnade sig för mig, säger hon.

 ??  ?? ÖVERRASKAD­E. Både Moa Lysebäck och Filippa Ljungberg blev väldigt förvånade när de fick reda på att de valts ut till
ÖVERRASKAD­E. Både Moa Lysebäck och Filippa Ljungberg blev väldigt förvånade när de fick reda på att de valts ut till
 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? stipendiat­er.
Bild: OLA FOLKESSON stipendiat­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden