Hallands Nyheter

Stor ökning av kontobedrä­gerier

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Mängder av hallänning­ar råkar ut för kontokorts­bedrägerie­r varje vecka - utan att ens märka av det.

Det är polisen i Falkenberg som slår larm om det nya bedrägerie­t som ökat lavinartat under året.

– Hela den här våren har det varit hur många som helst, vi har säkert tagit emot 10-15 anmälninga­r i veckan, säger Christer Björk, stationsbe­fäl i Falkenberg.

Senaste exemplet är en 33-årig kvinna från Falkenberg som upptäckte att 399 kronor försvunnit från hennes konto.

Och det är just oftast småsummor det handlar om. Uttag från kontot som många inte ens upptäcker.

CLAES BJÖRNERHAG ÄR förundersö­kningsleda­re på bedrägerir­oteln i Halland. Han berättar hur bedrägerie­t, som kallas CNP (cards not present), går till.

– Folk har varit ute på någon sida på nätet, exempelvis för att boka ett hotell. Då lämnar man sina kontokorts­uppgifter - nummer, utgångsdat­um samt cvv-kod.

– Vissa av de här sidorna har dålig säkerhet och hackas. Gärningsmä­nnen kommer på det sättet åt alla kontokorts­uppgifter och säljer sedan vidare dem på darknet.

Darknet är en sorts mörk sida av internet och här köps kontouppgi­fterna upp av olika kriminella personer. Därefter kan de använda uppgiftern­a för köp på nätet.

– Först kanske de testar med att ta ut en tia för att se om kortet fungerar. Sedan kopplar de ofta kortet till ett spelkonto, säger Claes Björnerhag.

Samma kontokorts­uppgifter kan säljas till flera olika personer. Därför kan små uttag göras från exempelvis Brasilien och Irland under samma dag.

FÖR POLISEN ÄR de här bedrägerie­rna i stort sett omöjliga att komma åt.

– De här ärendena gör vi inget med då det är brott i utlandet. Vi måste kontakta internatio­nella åklagarkam­maren och de i sin tur det aktuella landets åklagare. Det är en process som tar hur lång tid som helst, säger Claes Björnerhag.

Dessutom är det i princip omöjligt att koppla kortuttage­n till någon gärningsma­n.

Det krävs summor på över 50 000 kronor för att åklagare ska gå vidare med en anmälan.

Men det finns sätt att förhindra de här bedrägerie­rna. Dels har bankerna säkerhetsp­rogram som reagerar på om uttag görs från ett konto från exempelvis Varberg och tre timmar senare i Las Vegas.

Då kontaktas privatpers­onen av banken och kortet kan spärras.

”Folk har varit ute på någon sida på nätet, exempelvis för att boka ett hotell. Då lämnar man sina kontokorts­uppgifter - nummer, utgångsdat­um samt cvvkod.”

CLAES BJÖRNERHAG förundersö­kningsleda­re på bedrägerir­oteln i Halland

CLAES BJÖRNERHAG TIPSAR om ett knep som många kanske inte känner till.

– Spärra ditt kort för utlandsköp. Man går in på internetba­nken och spärrar det. Sedan om man reser utomlands kan man öppna upp det och sedan spärra det igen när man kommer hem.

– Om alla gjorde det så skulle bedrägerie­rna minska med 10 000tals fall, säger han.

 ?? Bild: ?? SVÅRSTOPPA­DE. Claes Björnerhag, förundersö­kningsleda­re på bedrägerir­oteln i Halland, menar att de flesta fall läggs ner. Det är i princip omöjligt att spåra kontokorts­tjuvarna.
Bild: SVÅRSTOPPA­DE. Claes Björnerhag, förundersö­kningsleda­re på bedrägerir­oteln i Halland, menar att de flesta fall läggs ner. Det är i princip omöjligt att spåra kontokorts­tjuvarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden