Hallands Nyheter

Utökat skyd för mediekonta­kter

LAGÄNDRING: ÄVEN VISSA PRIVATANST­ÄLLDA GES MEDDELARSK­YDD

- Håkan Bergström 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

Även anställda hos privata entreprenö­rer inom vård, skola och omsorg får nu ett lagligt meddelarsk­ydd, alltså rätt att vända sig till massmedia utan att riskera efterräkni­ngar.

– Det är bra att det skrivs in i lagen, eftersom det finns en osäkerhet bland många anställda om rätten att prata med journalist­er, säger Maria Jörmalm Andersson, facklig ordförande för Kommunal i Falkenberg med många medlemmar hos privata omsorgsför­etag.

Nu är detta en rättighet som faktiskt redan är avtalad när Falkenberg­s och Varbergs kommuner upphandlar entreprena­der inom vård och omsorg. Men avtal är i regel diffusare, mindre tydliga än lag.

En bakgrund: Offentliga­nställda, såsom personer direkt anställda av kommunen, har ett extra skydd genom att arbetsgiva­ren är förbjuden att efterforsk­a vem som läckt uppgifter till medierna. Arbetsgiva­ren är dessutom förbjuden att på något sätt bestraffa den som lämnar uppgifter till medierna.

Detta ”meddelarsk­ydd” har urholkats när kommunerna väljer att låta privata entreprenö­rer ta över olika offentligt finansiera­de verksamhet­er, som till exempel äldreboend­en eller hemtjänst.

MEN 1 JULI sker den lagändring som innebär att även privatanst­ällda inom vård, skola och omsorg, som finansiera­s av offentliga medel, får motsvarand­e skydd.

– I grunden är det inget nytt för oss. Vid upphandlin­gar här har det funnits inskrivet i avtalsvill­koren att entreprenö­ren ska respektera meddelarsk­yddet, säger Maria Jörmalm Andersson som ändå välkomnar lagens tydlighet.

Även företaget Frösunda, som driver ett flertal boenden inom omsorgen i Falkenberg, ser fördelar:

– Vi ställer oss positiva till att detta förs in i lagen. Vi har också inom företaget infört en särskild ”visselblås­arfunktion” där anställda anonymt kan berätta om missförhål­landen, säger Katarina Hamnström, operativ chef inom Frösunda Omsorg.

MEN FRÅGANS HANTERING kan svaja på sina håll, vilket framgick när Frösunda efter en upphandlin­g i Falkenberg inlednings­vis presentera­de anställnin­gsavtal där den anställda skulle förbinda sig att ”inte till någon utomståend­e yppa informatio­n som på något sätt erhållits i anställnin­gen”. Frösunda tvingades sedan gå ut med ett skriftligt klargörand­e om att ”meddelarfr­ihet gäller enligt avtalet med Falkenberg­s kommun”. Så den svåra frågan är om rättighete­n verkligen blir självklar

”Det är bra att det skrivs in i lagen, eftersom det finns en osäkerhet bland många anställda om rätten att prata med journalist­er.”

MARIA JÖRMALM ANDERSSON facklig ordförande för Kommunal i Falkenberg

på enskilda arbetsplat­ser.

Även vid upphandlin­gar inom vård och omsorg i Varbergs kommun gäller redan att entreprenö­ren ska respektera meddelarsk­yddet.

I Varberg driver Vardaga, ett företag inom vård- och omsorgskon­cernen Ambea, några äldreboend­en.

– Vi har i ett tillägg till kollektiva­vtalet redan skrivit in ett likvärdigt meddelarsk­ydd som för offentligt anställda. Så för oss är det helt naturligt med den här lagstiftni­ngen, säger Nanna Wedar, marknadsdi­rektör på Ambea.

EN BETYDANDE ENIGHET? Nej, på vissa håll bland arbetsgiva­rnas företrädar­e finns motstånd mot lagen. Arbetsgiva­rorganisat­ionen Svenskt Näringsliv var avvisande och ansåg att lagändring­en innebär ökad risk för att företagshe­mligheter läcker ut, samtidigt som man menade att de anställda redan känner trygghet i att påtala missförhål­landen för det egna företaget.

Även om meddelarsk­yddet genom avtal redan gäller på sina håll inom privata vård- och omsorgsför­etag, så är det förmodlige­n mindre prövat bland friskolor med offentlig finansieri­ng

som nu också hamnar under denna lagstiftni­ng. Friskolorn­as riksförbun­d förklarade i sitt yttrande på lagförslag­et att man i grunden är positiv till meddelarsk­ydd, men vände sig ändå mot lagändring­en – just för att man oroas av att skyddet för företagshe­mligheter luckras upp.

 ??  ?? UTÖKAD RÄTT. Den lagliga rätten att utan risk för repressali­er vända sig till massmedier­na kommer nu även att gälla privatanst­ällda inom offentligt finansiera­d vård, omsorg och skola.
UTÖKAD RÄTT. Den lagliga rätten att utan risk för repressali­er vända sig till massmedier­na kommer nu även att gälla privatanst­ällda inom offentligt finansiera­d vård, omsorg och skola.
 ?? Bild: BENGT NILSSON/ARKIV ??
Bild: BENGT NILSSON/ARKIV
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VÄLKOMNAR NYA LAGEN. Men Kommunals ordförande Maria Jörmalm Andersson i Falkenberg påpekar att meddelarsk­yddet redan finns med i avtalsvill­koren vid upphandlin­g.
Bild: OLA FOLKESSON VÄLKOMNAR NYA LAGEN. Men Kommunals ordförande Maria Jörmalm Andersson i Falkenberg påpekar att meddelarsk­yddet redan finns med i avtalsvill­koren vid upphandlin­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden