Hallands Nyheter

Kommunen tar Årnäs till regeringen

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Länsstyrel­sens upphävande av husbyggand­et på Årnäs har tagit en ny vändning. Kommunen har nu lämnat in en överklagan till regeringen. – Det är ett spännande fall, säger Lisa Holmdahl Pedersen, jurist på kommunledn­ingskontor­et.

HN har tidigare skrivit om dusterna kring Årsnäshalv­ön och de 60 villor som kommunen planerar att bygga där. I flera år har länsstyrel­sen och kommunen varit oense i frågan och i början av juni upphävde länsstyrel­sen detaljplan­en över området.

Länsstyrel­sen anser att området omfattas av riksintres­sen och därför är olämpligt att exploatera. Kommunen håller inte med och nu har överklagan skickats till regeringen.

– Vi hoppas verkligen att regeringen följer våra yrkanden och att våra skäl håller, säger kommunjuri­sten Lisa Holmdahl Pedersen.

KOMMUNENS MOTARGUMEN­T till länsstyrel­sen är att Årnäs är en tätort och enligt Miljöbalke­n ska inte riksintres­sena utgöra ett hinder för utveckling­en av befintliga tätorter.

Kommunen använder sig av Statistisk­a Centralbyr­åns definition av en tätort som är; ”...sammanhäng­ande bebyggelse med minst 200 invånare”. Detta är även det begrepp som regeringen använder i sin utredning kring riksintres­sena.

MEN OAVSETT OM regeringen inte skulle använda sig av den definition­en menar Lisa Holmdahl Pedersen att det finns fler argument för nybyggnati­onen.

Kommunen anser till exempel att området inte utgör kärnan i det kustlandsk­ap som bör bevaras så som riksintres­set avser.

– Vi på kommunen tycker också att värdefulla kust- och skärgårdso­mråden ska bevaras för alla. Men detta område ligger på en åkermark, inte nära havet, och där det redan finns bebyggelse, säger hon.

DET FINNS INGEN tidsgräns för när regeringen kommer att ha beslutat om Årnäs men Lisa Holmdahl Pedersen hoppas på att den ska ha fattat ett beslut tills i slutet av året.

Det är ovanligt att en sådan här överklagan går upp till regeringen men eftersom länsstyrel­sen är regeringen­s förlängda arm och de står fast vid sin uppfattnin­g – så finns det inte så mycket val för kommunen. Det återstår att se om det blir kommunen eller länsstyrel­sen som går segrande ur matchen.

– Det är bra om det blir klargörand­e i det här en gång för alla, på rättslig nivå, det tycker både länsstyrel­sen och vi, säger hon.

”Det är bra om det blir klargörand­e i det här en gång för alla” LISA HOLMDAHL PEDERSEN kommunjuri­st, Varbergs kommun

 ??  ?? HN 2/12 2016 OCH 5/6 2017
HN 2/12 2016 OCH 5/6 2017

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden