Hallands Nyheter

Ett svagt publiktryc­k inför EM

- TT

Publiktryc­ket är lågt. Och Camp Sweden kommer inte att vara på plats. Damlandsla­get kan inte räkna med någon blågul vägg på läktaren i EM. – Jag är inte förvånad. Men jag lovar att de som åker kommer att få en folkfest, säger Hedvig Lindahl.

Ett 20-tal åskådare, hälften journalist­er, intog den soliga slänten vid en av planerna på BK Häckens träningsan­läggning i går.

I Nederlände­rna kommer fotbollsla­ndslaget ha ett betydligt större stöd bakom sig, men förvänta er ingen blågul vägg på läktarna under EM.

I dagsläget har omkring 500 biljetter sålts till den svenska läktarsekt­ionen för respektive gruppspels­match, enligt Svenska fotbollför­bundet.

Och då ska man komma ihåg att förbundet har fått 300 biljetter per match som går till laget och dess anhöriga.

– Man skulle ju hellre vilja prata om att det ska bli en jättefolkf­est. Det handlar om marknadsfö­ring, damfotboll är fortfarand­e inte ”i fejset” på alla. Det är inte alla som ens vet att det är EM. Produkten är bra, men marknadsfö­ringen är det inte, säger Sveriges målvakt Hedvig Lindahl.

TILL SKILLNAD MOT herrmäster­skapen – på seniorsida­n men också när det gäller förra månadens U21-EM i Polen – kommer inte heller den svenska supporterf­öreningen Camp Sweden att göra någon gemensam satsning på EM i Nederlände­rna.

Under U21-EM var tusentals svenska fans på plats och följde matcherna, men någon liknande uppslutnin­g kan man inte räkna med för damlandsla­get.

”Vi har försökt att få ihop det med dam-em men då vi är en ideell förening som får ta våra semesterda­gar och betala resor och boende själva, har vi inte lyckats denna gång. Det är tråkigt då vi vet från tidigare gånger som vi har haft möjlighet att närvara vid damernas mästerskap att det är uppskattat från både spelare och publik”, säger Camp Swedens ordförande Lena Hunt i ett meddelande till TT.

Ett tråkigt besked, tycker Nilla Fischer.

– Det visste jag inte, det är synd. Det är tråkigt för oss och tråkigt för Sverige för det betyder mycket att ha fansen på plats. Jag vet att det är mycket familj och vänner på plats, men det är klart att man vill ha dit ”de vanliga fansen” också, säger den svenska mittbacken.

SOM VÄNTAT ÄR trycket på biljetter störst till Sveriges premiärmat­ch mot Tyskland, en repris av Os-finalen i fjol. I måndags hade 5 531 biljetter sålts.

– Det kommer att bli ett grymt tryck, så det kommer vara värt att åka för dem som väljer det. Det kommer att bli en folkfest, men om man väljer att vara där eller inte, det är upp till fansen, säger Hedvig Lindahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden