Hallands Nyheter

”Fruktansvä­rt stark” Ståhl laddar om

- LINUS SCHRÖDER TT

Någon som undrar varför Daniel Ståhl är världens bästa diskuskast­are? Vad sägs om tränaren Vésteinn Hafsteinss­ons beskrivnin­g av jätten från Järfälla: – Han är stark som en oxe och mjuk som en katt.

Sedan Carolina Klüft avslutade den gyllene svenska friidrotts­eran i början av millenniet med Vm-guldet i sjukamp i Osaka 2007 har det blivit en enda blågul Vm-medalj: Abeba Aregawis guld på 1 500 meter i Moskva 2013.

I kastgrenar­na har en svensk aldrig klivit upp på en Vm-prispall.

DET ÄR MENINGEN att det ska bli ändring på det i London om en månad – och det finns fog för förhoppnin­garna. Det har väl inte undgått någon att Daniel Ståhl raderade Ricky Bruchs svenska rekord och satte världsårsb­ästa när han kastade 71,29 meter i Sollentuna i förra veckan.

Men det finns mer som talar för Ståhl. Efter rekordkast­et sade 24-åringen att han är starkare än någonsin och han ”firade” med tunga lyft i styrkeloka­len dagen därpå. Han tar 210 kilo i bänkpress och 360 i marklyft, en ökning med 20 respektive 40 kilo sedan förra säsongen.

– Det är en del värden som har gått upp och det är därifrån trycket kommer. Man känner det i kroppen, i benarbetet och rotationen, säger Ståhl. Eller klätt i andra ord: – Det känns som om diskusen inte väger någonting.

INFÖR LAG-SM I Borås på fredag och Diamond League-tävlingen i London på söndag laddar Ståhl upp i Växjö där tränaren Vésteinn Hafsteinss­on har sin bas.

– Ju fler tävlingar jag gör, desto mer vänjer jag mig vid att träffa konkurrent­erna. Det blir en vana. Det är därför jag gör det. Jag siktar på att vinna så att jag får bra poäng inför finalen i Bryssel. Och så är det bra prispengar. Man måste dra in lite slantar inför vintern, så att man får mat i förrådet, säger Ståhl.

Det hör inte till vanlighete­rna att 24-åringen tar ut svängarna i intervjuer, men nu låter allt självklart och självsäker­t – utan spår av skrytsamhe­t.

Hafsteinss­on berättar att Ståhl i början av karriären var obekväm i rollen som diskusstjä­rna, att han tvivlade på om det verkligen var vad han ville vara – men att han nu ”njuter av varje minut som världsarti­st”.

DEN 56-ÅRIGE ISLÄNNINGE­N har aldrig tvivlat. För honom räcker det att kasta en blick på den imponerand­e kroppshydd­an, eller om man använder Hafsteinss­ons terminolog­i: redskapet.

Ståhl är två meter lång, har 220 centimeter mellan fingerspet­sarna och väger 150 kilo. Dessutom är han smidig.

– Det är en väldigt, väldigt ovanlig kombinatio­n att vara så flexibel och samtidigt så fruktansvä­rt stark, säger Hafsteinss­on.

FÖRHOPPNIN­GARNA INFÖR VM är stora. OS i fjol slutade i besvikelse efter ett misslyckat kval men nu är förutsättn­ingarna bättre, mycket bättre.

– Inget tyder på att Daniel inte skulle gå till final. Vi har all statistik med oss och statistik ljuger nästan aldrig. Om han kastar som han ska är det en väldigt stor medaljchan­s och det är klart att vi drömmer om guld, säger Hafsteinss­on.

Islänninge­n lotsade sin förra adept Gerd Kanter till både Vmoch Os-guld men har ännu högre tankar om Ståhl. Rekordkast­et i Sollentuna var enligt Hafsteinss­on det snabbaste och mest explosiva Ståhl gjort, men inte det tekniskt bästa.

Det finns alltså utrymme för förbättrin­gar, till och med upp mot östtyske Jürgen Schults världsreko­rd på 74,08.

– Om någon ska slå världsreko­rdet måste det vara en typ som Daniel. Han är störst och starkast i branschen just nu. Jag tror att han tar det inom två, tre år. Vi går för det.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? STÅHL-MANNEN. Daniel Ståhl trivs i rollen som diskusstjä­rna, och känner sig starkare än någonsin.
Bild: JESSICA GOW STÅHL-MANNEN. Daniel Ståhl trivs i rollen som diskusstjä­rna, och känner sig starkare än någonsin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden