Hallands Nyheter

En stolt dag för Volvo

Volvo Cars tar ett viktigt steg. Men glöm inte att göra batteriet grönt.

- DAG GUSTAVSSON

LEDARE 6/7. Politiska företrädar­e på vänsterkan­ten pekar ofta ut näringsliv­et som miljömarod­örer som enbart ser till pengar och åter pengar.

Att det finns ett vinstintre­sse hos de flesta företag som väljer att skaffa sig en miljöprofi­l är i och för sig sant, men tack vare detta intresse bidrar de samtidigt till att arbetet med att uppnå det hållbara går snabbare. Det krävs dock mod att våga ta de riktigt stora stegen.

Men ibland händer det och det är glädjande att det är just Volvo Cars som väljer att ta ett stort kliv framåt: som första äldre etablerade bilmärke meddelar de nu att elbilen är deras framtid.

Redan från och med 2019 ska alla nya bilmodelle­r som Volvo lanserar vara utrustade med elmotor. Det blir både hybrider och rena elbilar.

NÄR VOLVO TAR steget ökar nu också chansen att andra biltillver­kare inser att även de behöver följa efter för att inte hamna i bakvattnet. Om och när så sker påbörjas en verklig revolution för att göra den utsläppstu­nga transports­ektorn hållbar. När fler lämnar den fossildriv­na driften bakom sig innebär det dels minskade koldioxidu­tsläpp, dels en minskning av de hälsopåver­kande utsläppen.

SAMTIDIGT SKA VI inte lura oss själva genom att tro att eldriften rakt av är vår räddning. Batteritil­lverkninge­n är energikräv­ande. För att det verkligen ska bli en effekt på de klimatpåve­rkande utsläppen måste tillverkni­ngen också uppnå mål för hållbarhet. En elbil blir inte klimatsmar­t enbart för att den laddas med el från förnyelseb­ara källor. Riktigt klimatsmar­t blir den först när batteritil­lverkninge­n också sker med grön el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden