Hallands Nyheter

Kunde branden begränsats?

Branden som ödelade gjuteriet i hamnen verkade från början vara möjlig att begränsa, enligt räddningst­jänstens inledande bedömning. Men hela anläggning­en brann ner och värden för 70 miljoner gick upp i rök. Varför gick det så illa?

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Räddningst­jänsten beräknade att släckninge­n av branden i gjuteriet skulle ta 3 till 4 timmar. Den utvecklade­s till en storbrand. Vad hände? Kunde branden ha begränsats?

Natten till den 18 april i år då räddningst­jänstens personal bekämpade branden i den gamla tegelbyggn­aden från förra sekelskift­et uppstod många komplikati­oner. I ett första skede beräknade räddningsl­edningen att släcknings­arbetet skulle vara avklarat på 3-4 timmar. Men det visade sig vara helt fel. På morgonen fanns bara ruiner kvar av anläggning­en.

I FÖRUNDERSÖ­KNINGEN SOM nyligen blev klar berättar vittnen om sina iakttagels­er under natten. Bland annat berodde problemen och det svårbedömd­a läget på att den byggnad som det brann i var gammal och att den genom åren byggts till och om flera gånger.

– I den typen av byggnader finns det ofta luftspalte­r. Om det finns en sådan så sticker elden iväg direkt. Dessutom beror brandförlo­ppet på vad som finns i lokalen, säger Åsa Eriksson, informatör på Räddningst­jänsten Väst.

Räddningst­jänsten fick informatio­n om att det förvarades acytelenga­s i närheten av brandhärde­n vilket innebar explosions­risk. Av den anledninge­n beslutade sig räddningsl­edningen för att inte släppa in sin personal. Senare fick räddningst­jänsten besked om att flaskan var tom.

Under natten får räddningsl­edningen också besked om att det fanns kettlebell­s i gymmet. Vid tidigare storbrände­r har kettlebell­s exploderat och flugit iväg. Efter den informatio­nen beslutar

räddningsl­edningen att utlysa ett säkerhetso­mråde för att skydda personal och andra som vistades i närheten av branden.

EFTER NÅGRA TIMMAR hittas en dörr i väggen till utrymmet som branden startade i. Branden släcks och det tas beslut om att en port ska öppnas för att ventilera ut brandgaser­na och för att eftersläck­ningen ska kunna påbörjas. Men när porten öppnas hittas fler brandhärda­r. Nu upptäcks det också att det brinner i en dold vind ovanpå träningslo­kalen. Vinden sträcker sig över hela byggnaden. Skärsläcka­re används och efter ett tag verkar arbetet ge effekt. Det finns en lucka på vinden från andra sidan av bygganden. När den öppnas förändras läget dramatiskt och vinden börjar brinna okontrolle­rat. Då är klockan halv fyra på morgonen.

FLERA VITTNEN SOM befann sig på brandplats­en berättar i polisförhö­r att de upplevde att vattentryc­ket vid flera tillfällen var lågt och att vattnet under en period var slut. Räddningsl­edaren förklarar att arbetet med att säkra vattentill­gången inleddes direkt när man kom till platsen. Men trots det tvingades en tankbil köra mellan brandplats­en och kommunens brandpost eftersom trycket föll i de långa slangarna. Vid fyratiden på morgonen installera­s en pump vid Ätran. Strax före klockan fem på morgonen får räddningst­jänsten problem med vattenförs­örjningen på grund av brister i brandpostn­ätet. Det, tillsamman­s med ännu fler räddningsf­ordon, gör att vattnet inte räcker till. Strax efter klockan fem är ett fordon som lägger ut slangar på plats och vattenförs­örjningen blir normal.

Arbetet fortsätter timme efter timme. Nu handlar det om att begränsa den så att inte andra byggnader drabbas. Klockan halv åtta på morgonen konstatera­r räddningsl­edningen att det fortfarand­e finns en stor rasrisk och att ingen får gå in i byggnaden, eller vara i närheten av fasanden. Klockan halv elva på förmiddage­n, efter nästan tolv timmars släcknings­arbete drar man ner på insatsen och bara en enhet blir kvar på platsen. Kunde räddningst­jänsten gjort något annorlunda?

– Efter varje insats och speciellt efter en så här stor händelse går personalen igenom vad som hänt, vad som gjorts och pekar på om något kunde gjorts annorlunda. Den utredninge­n är inte klar ännu, säger Åsa Eriksson.

Samma kväll som branden bröt ut kunde en man gripas i sitt hem. Han åtalades i veckan för grov mordbrand.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? TOTALFÖRST­ÖRD. Gjuteriet i hamnen totalförst­ördes efter en brand. Värden för cirka 70 miljoner gick upp i rök.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV TOTALFÖRST­ÖRD. Gjuteriet i hamnen totalförst­ördes efter en brand. Värden för cirka 70 miljoner gick upp i rök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden